Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Poraz argentinskega predsednika na volitvah je privedel do borznega zloma v državi

Poraz argentinskega predsednika na volitvah je privedel do borznega zloma v državi
August 13
06:14 2019

Argentinski delniški trgi in vrednost valute so utrpeli velike padce vrednosti, potem ko je konzervativni predsednik Mauricio Macri, v nedeljo na primarnih volitvah utrpel šokantni poraz. Vrednost domače valute peso je proti ameriškemu dolarju upadla za 15 odstotkov, medtem ko so začetni padci dosegali celo 30 odstotkov, na rekordno nizko raven.

Nekatere delnice s katerimi se najbolj trguje pa so v enem dnevu izgubile kar približno polovico svoje vrednosti.

Macri je v odzivu zavezal, da bo "spremenil" nedeljski volilni rezultat. Na včerajšnji novinarski konferenci je predsednik dodal, da padec nakazuje pomanjkanje zaupanja trgov v opozicijsko vlado.

Uber v drugem četrtletju z rekordno izgubo

"Ta tržni zlom je samo majhen dokaz, tega kaj se lahko zgodi," je dejal Macri. "Še vedno imamo veliko za postoriti. Vsake volitve so sporočili in to smo razumeli."

Ob koncu ponedeljkovega trgovalnega dne je glavni argentinski borzni indeks Merval izgubil neverjetnih 31 odstotkov vrednosti, kar je posledica potopa vrednosti delnic nekaterih največjih družb v državi. Med najhuje prizadetimi družbami je bil proizvajalec cementa Loma Negra, čigar delnice so izgubile kar 55 odstotkov vrednosti. Delnice podjetja za finančne storitve Galicia Financial pa so utrpele 46 odstotni padec vrednosti.

Vladajočega predsednika je na volitvah premagal kandidat levice Alberto Fernandez, ki ga sedaj vidijo kot favorita na oktobrskih predsedniških volitvah. Za predsedniško mesto se bo potegovala tudi bivša predsednica Cristina Fernández de Kirchner, ki je med svojim mandatom sprejela ukrepe z visoko stopnjo protekcionizma in močnim vplivom države v gospodarstvu, kar je kot običajno vodilo v zlom gospodarstva.

Edward Glossop iz družbe Capital Economics je dejal, da bo bo poizkušala vlada gospoda Macrija uporabiti vse vzvode, da bi si povrnila splošno podporo javnosti.

To bi lahko vključevalo znižanje proračunskih omejitev, ki so bile uvedene kot del argentinskega sporazuma z Mednarodnim denarnim skladom.

"Možno je dokončno razrahljanja vrvic na torbi. IMF bi lahko pri tem zamižala na obe očesi, saj je v njihovem interesu, da si predsednik Marci zagotovi ponovno izvolitev," je dejal in dodal: "Vseeno dvomimo, da bodo ta prizadevanja dovolj za spremembo mnenja volivcev."

Predsednik Macri je bil leta 2015 izvoljen potem, ko je obljubil, da bo okrepil argentinsko gospodarstvo s vrsto liberalnih gospodarskih reform.

A njegovo obljubljeno okrevanje se še ni uresničilo, Argentina je namreč trenutno v recesiji, inflacija pa je v prvi polovici leta dosegla 22 odstotkov, kar je ena od višjih ravni na svetu. Hkrati trenutno po uradnih podatkih več kot tretjina prebivalstva države živi v revščini.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce