Finančni trgi

Prispevki

Poročilo Evropske komisije kaže na rast trgovinskih ovir po svetu

Poročilo Evropske komisije kaže na rast trgovinskih ovir po svetu
June 27
04:54 2017

Evropska komisija je danes objavila poročilo o trgovinskih ovirah in ovirah za naložbe, v katerem ugotavlja, da je protekcionizem na pohodu, vendar EU uspešno odpravlja ovire. Lani se je število trgovinskih ovir povečalo za 10 odstotkov. Med državami z največ ovirami so Rusija, Brazilija, Kitajska in Indija.

Evropski izvozniki so ob koncu lanskega leta poročali o 372 trgovinskih ovirah v več kot 50 namembnih krajih trgovine po vsem svetu, so danes sporočili iz Bruslja.

"Opažamo porast protekcionizma. To lahko prizadene evropska podjetja in njihove zaposlene," je ob predstavitvi poročila poudarila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Največ ovir so v Bruslju zaznali v trgovini z vinom in žganimi pijačami, kmetijstvu in ribištvu.

Inovacijska uspešnost EU lani boljša, a napredek neenakomeren

Večina novih protekcionističnih ukrepov, uveljavljenih v letu 2016, se je pojavila v Rusiji in Indiji, sledile pa so Švica, Kitajska, Alžirija in Egipt. Samo ruski ukrepi bi lahko, kot izhaja iz poročila, vplivali na do 12,26 milijarde evrov mednarodne trgovine.

Evropska komisarka je kot zaskrbljujoče izpostavila dejstvo, da so med državami z največ ovirami tudi tiste, ki sestavljajo skupino 20 vodilnih gospodarstev sveta G20.

Vendar pa so v komisiji še izpostavili, da so zaradi učinkovite strategije dostopa do trga leta 2016 uspeli vzpostaviti običajne pogoje trgovanja v kar 20 primerih, kar je vplivalo na izvoz EU v vrednosti 4,2 milijarde evrov. EU je bila najbolj uspešna pri odpravljanju ovir v Južni Koreji, na Kitajskem, v Izraelu in Ukrajini.

Od ukrepov EU so imeli največ koristi industrija hrane in pijače, avtomobilska industrija in sektor kozmetičnih izdelkov.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce