Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Poročilo: Robotizacija naj bi do leta 2030 po svetu odnesla 800 milijonov delovnih mest

Poročilo: Robotizacija naj bi do leta 2030 po svetu odnesla 800 milijonov delovnih mest
November 30
07:12 2017

Po najnovejšem poročilu svetovalnega podjetja, naj bi do leta 2030, po svetu, zaradi robotizacije delo izgubilo do 800 milijonov delavcev. Študija iz strani družbe McKinsey Global Institute, ki je zajela 46 držav in 800 poklicev je ugotovila, da bo prizadeta približno petina svetovne delovne sile.

Hkrati so dejali, da bi lahko bila do tretjina delovne sile iz bogatih držav, kot so Nemčija in ZDA prisiljena v preusmeritev na druga delovna mesta. Najbolj na udaru naj bi bili operaterji strojev in delavci v prehrambeni industriji, so zapisali v poročilu. Revnejše države, ki nimajo velikih količin denarja za vlaganja v avtomatizacijo, ne bodo prizadete v enaki meri, še menijo pri McKinseyu.

ZDA so sprožile preiskavo o Kitajski industriji aluminija

V Indiji naj bi bilo tako zaradi avtomatizacije prizadetih le 9 odstotkov delovnih mest. Avtorji so kot delovna mesta, ki jih bo najbolj verjetno prizadela avtomatizacija navedli, hipotekarne posrednike, pomožne pravnike, računovodje in določen del pisarniškega osebja.

Poklici, ki zahtevajo človeško interakcijo, kot so zdravniki, odvetniki, učitelji in natakarji, bodo po mnenju inštituta zaradi avtomatizacije manj prizadeti. Tudi specializirane nizko plačane poklice, kot so vrtnarjenje, vododovodne instalacije in negovalna dela, avtomatizacija ne bo preveč prizadela.

V razvitih državah naj bi se potrebe po visokošolsko izobraženih kadrih povečale, saj bo na voljo manj delovnih mest, ki zahtevajo nižjo izobrazbo. Po poročilu naj bi bilo samo v ZDA do leta 2030 odpravljenih od 39 do 73 milijonov delovnih mest, vseeno pa naj bi jih bilo mogoče približno 20 milijonov od teh, enostavno prenesti v druge panoge.

Avtorji so prepričani, da bo svet doživel transformacijo v obsegu, ki je ni doživel že od začetka 20 stoletja, ko se je večina svetovne industrije iz kmetijstva preusmerila v tovarniška dela. Hkrati opozarjajo, da bo nova tehnologija prinesla nove vrste dela, podobno kot pri uvedbi osebnih računalnikov v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, kar je pripeljalo do delovnih mest tehnološke podpore in spletnega poslovanja.

V poročilu avtorji nazadnje pozivajo vlade po svetu, naj sprejmejo načrte za preusposabljanje delavcev v državi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce