Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Predsednik Donald Trump je uvedel dodatne omejitve za kitajska in ruska podjetja

Predsednik Donald Trump je uvedel dodatne omejitve za kitajska in ruska podjetja
December 22
07:30 2020

ZDA so se odločile za omejite izvoza več kot 100 kitajskim in ruskim podjetjem, ki imajo vojaške povezave. Ameriški izvozniki bodo po novem morali pridobiti dovoljenje predenj bodo lahko "določene predmete" prenesli na podjetja s črnega seznama.

Seznam vključuje veliko število kitajskih družb iz področja letalstva, kot tudi ruske tuje obveščevalne službe. Gre za nadaljevanje širših prizadevanj ameriškega predsednika Donalda Trumpa v boju proti avtoritarnim režimom. Napetosti med Washingtonom in Pekingom, so v zadnjem letu narasle zaradi pandemije kitajskega virusa in številnih drugih občutljivih vprašanj.

Elon Musk je propadajoči Kaliforniji pomahal v slovo

Predsednik Trump je za širjenje pandemije koronavirusa obtožil Kitajsko, hkrati pa je njegova administracija zelo kritičnega do zatrtja demokracije v Hongkongu, kar je režim storil z sprejetjem novega zakona o tako imenovani "nacionalni varnosti", ki ga zlorabljalo za zapiranje demokratičnih disidentov.

Poleg podjetji z vojaškimi povezavami, je ameriška vlada pred kratkim uvedla dodatne omejitve za kitajska tehnološka podjetja.

V petek so ZDA na še en črn trgovinski seznam dodale na desetine kitajskih družb, vključno z vodilnim proizvajalcem čipov v državi, SMIC in kitajskim izdelovalcem dronov DJI.

V začetku tega meseca je zvezna komisija za komunikacije ameriškim ponudnikom telekomunikacij naročila, naj iz omrežij odstranijo vso opremo, ki jo je izdelal kitajski komunikacijski velikan Huawei.

Nesprejemljivo tveganje

Novi seznam velja za vse subjekte, ki "predstavljajo nesprejemljivo tveganje za uporabo ali preusmeritev" v vojaške namene na Kitajskem, v Rusiji ali Venezueli.

"Ministrstvo se zaveda pomembnosti izkoriščanja svoji partnerstev z ameriškimi in svetovnimi podjetji za boj proti prizadevanjem Kitajske in Rusije za preusmeritev ameriške tehnologije za njihove vojaške programe destabilizacije," je dejal ameriški minister za trgovino Wilbur Ross.

Začetni sezam vsebuje 103 podjetja, vendar lahko medagencijsko podjetja na seznam dodajo ali jih izbrišejo.

Kitajska je sicer nedavno uvedla svoje stroge nove zakone, ki omejujejo izvoz "nadzorovanih izdelkov".

Pravila se osredotočajo predvsem na izvoz vojaških tehnologij in drugih izdelkov, ki bi lahko domnevno škodovali kitajski nacionalni varnosti. ZDA in Kitajska sta sicer v trgovinski vojni od leta 2018 naprej, pri čemer sta druga proti drugi uvedli številne omejitve in carinske dajatve na uvožene izdelke.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles