Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije

Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije
December 01
07:39 2021

Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za ameriško gospodarstvo, je pred kongresnim odborom dejal predsednik banke, Jerome Powell.

Powell je še nedavno trdil, da bodo visoke stopnje inflacije prehodne narave, zdaj pa je dejal, da bi morali ta izraz "upokojiti". Hkrati je dodal, da bi morala banka razmisliti o hitrejšem končanju spodbud za nakup obveznic.

Centralne banke po vsem svetu dvigujejo obrestne mere

Med pandemijo kitajske kuge, je centralna banka prejemala pohvale, ker je s svojim programom odkupa sredstev preprečila gospodarsko recesijo. Ta mesec pa so začeli proces zmanjševanja te podpore, kar je prvi korak proti povečanju stroškov zadolževanja, ki je običajna strategija za ukrotitev inflacije, ki je ušla izpod nadzora.

Zdaj pa se pojavlja razprava, o tem ali bi morali podporo gospodarstvu umakniti hitreje od načrtov.

Nekateri ekonomisti so tako prepričani, da sta hitrejše zniževanje podpore in zgodnejši prehod na višje obrestne mere , ključnega pomena pri spopadanju s cenami, ki rastejo najhitreje v zadnjih 30 letih.

Powell je trdil, da so višje cene posledica motenj povezanih s pandemijo, vključno z dobavno verigo in nihanjem povpraševanja iz strani potrošnikov. Napovedal je, da se bo inflacija z umirjanjem pandemije znižala.

"Večja zaskrbljenost"

"Nedavni porast primerov kitajske kuge in pojav nove različice, predstavljata tveganje za poslabšanje situacije, ko gre za zaposlovanje in gospodarsko aktivnost ter povečano negotovost glede inflacije," je pred bančnim odborom senata dejal Powell. "Večja zaskrbljenost glede virusa, bi lahko zmanjšala pripravljenost ljudi za delo na delovnem mestu, kar bi lahko upočasnilo napredek na trgu dela in okrepilo motnje v dobavni verigi," je dodal.

Ko so ga vprašali za mnenje o inflaciji in ali jo je še vedno moč opisati kot prehodne narave, je Powell dejal: "Verjetno je zdaj pravi čas, da to besedo umaknemo iz besedišča in bolj jasno razložimo, kaj s tem mislimo."

Izrazil je prepričanje, da bo visoka inflacija vztrajala še vsaj do sredine prihodnjega leta, zato bo banka verjetno razpravljala o pospeševanju zoženja programa odkupa premoženja.

Trgi so si izjave predsednika banke razlagali, kot spremembo tona iz strani vodstva banke, kar kaže na premik k strožji denarni politiki.

"Dolgo smo vztrajali pri razlagi, da je Centralna banka končni lastnik karakterizacije "prehodnosti", pri čemer je odločitev predsednika banke, da ta izraz preseže, jasen korak k bolj jastrebovskem pogledu na to temo," je dejal analitik iz družbe BMO Capital Markets, Ian Lyngen.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles