Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Predsednik FED-a v Chicagu ne vidi možnosti za dvig obrestnih mer pred letom 2023

Predsednik FED-a v Chicagu ne vidi možnosti za dvig obrestnih mer pred letom 2023
November 24
06:49 2020

Predsednik ameriške centralne banke (FED) v Chicagu, Charles Evans je v ponedeljek dejal, da čaka ZDA še "precej dolga pot " do oživitve po krizi zaradi kitajskega virusa, pri čemer je izrazil pričakovanje, da bo centralna banka svojo ničelno raven obrestnih mer, morda obdržala vse do leta 2024.

"Če se bo gospodarstvo prihodnje leto okrepilo in bomo zajezili nevarnost kitajskega virusa, z zelo učinkovitimi in vsesplošno uporabljanimi cepivi, potem bomo v veliko boljšem položaju," je Evans dejal na srečanju bankirjev v Iowi.

Globalni trgi nov teden začeli z rastjo

Vseeno to ne pomeni, da bo FED umaknila nogo iz stopalke za plin, ko gre za monetarno politiko.

V skladu z novo politično strategijo, sprejeto pred meseci, so se pri FED zavezali, da bodo obrestne mere obdržali blizu ničle, dokler gospodarstvo ne bo doseglo polne zaposlenosti in inflacija ne bo samo dosegla njihov 2 odstotni cilj, temveč ga tudi presegla.

Glede na to, da je po njegovem mnenju malo verjetno, da bi inflacija do konca leta 2022 ali celo leta 2023 dosegla 2 odstotka, " ne pričakujemo dviga stopnje obrestnih mer pred letom 2023 - po mojem mnenju verjetno pozno v tem letu ali morda celo v letu 2024," je dejal.

Medtem je dejal, bi lahko okrevanje pospešili z nekoliko večjo pomočjo zvezne vlade, zlasti tistim, ki so izgubili službo in ne najdejo novih v sektorjih, ki jih je virus najbolj prizadel, ter za državen in lokalne organe, da si opomorejo od upadlih davčnih prihodkov.

"Malenkost več fiskalne podpore bi odpravilo veliko negotovosti iz sedanjega stanja," je zaključil.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles