Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Predsednik Huaweija opozarja da bi lahko družba odšla iz nekaterih trgov

Predsednik Huaweija opozarja da bi lahko družba odšla iz nekaterih trgov
January 23
07:25 2019

Predsednik kitajskega tehnološkega velikana Huawei je opozoril, da bi se lahko njegova družba umaknila iz poslovanja v zahodnih državah, če se bo podjetje še naprej soočalo z omejitvami pri poslovanju. Huawei se je sicer znašel pod nadzorom vlad zahodnih držav, ki se bojijo, da bi lahko kitajska vlada prek njihovih naprav izvajala vohunjenje.

V govoru na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu je Liang Hua tako dejal, da bi lahko družba svojo tehnologijo preselila v države, "kjer smo dobrodošli". Poleg tega je dodal, da družba spoštuje predpise držav v katerih delujejo.

Tudi Nemčija preučuje prepoved dostopa do omrežja 5G za Huawei

Huawei izdeluje pametne telefone, a je hkrati eno od vodilnih podjetij pri gradnji telekomunikacijske infrastrukture, še posebej naslednje generacije 5G. Vseeno zaskrbljenost glede varnosti njihove tehnologije narašča, zlasti v ZDA, Veliki Britaniji, Kanadi, Avstraliji in Nemčiji.

Varnostna vprašanja

Podjetju je trenutno prepovedano oddajanje ponudb za državne pogodbe v ZDA, kjer so obveščevalne službe postavila vprašanja o povezavah ustanovitelja družbe Ren Žengfeja z vladajočo kitajsko komunistično partijo. Pomisleki se pojavljajo tudi v drugih državah, nazadnje v Nemčiji, kjer razmišljajo o blokiranju družbe pri gradnji mobilnega telefonskega omrežja.

Družba sicer še naprej trdi, da je zasebno podjetje, ki je v lasti svojih zaposlenih in naj ne bi imelo nobenih povezav z kitajsko vlado.

Vodilni pri družbi so redko na voljo za intervjuje, vseeno pa je bilo več novinarjev povabljenih, da na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu postavi vprašanja za direktorja družbe Liang Huja.

Liang je novinarjem povedal, da se bo v primeru soočanja u dodatnimi ovirami pri poslovanju v nekaterih državah podjetje "preneslo tehnološko partnerstvo v države, kjer bomo dobrodošli in s katerimi lahko sodelujemo".

Hkrati je Liang dejal, da so vsi zaskrbljeni "dobrodošli", pri pregledu laboratorijev družbe na Kitajskem.

Tudi v času ko se nevihta v povezavi z Huaweijem še naprej odvija je bilo sporočilo Lianga preprosto - izdelki družbe bodo govorili sami za sebe.

"Želimo se osredotočiti na zagotavljanje vrednosti s tem, da ponujamo visokopasovno hitrost, nizko latenco in visoko povezljivost izdelkov za naše stranke," je dejal.

Decembra je bila v Kanadi aretirana hči ustanovitelja družbe Meng Wanžu, hkrati pa ji grozi izročitev ZDA, ker je kršila ameriške sankcije proti Iranu.

Liang je v zadevi pozval k "hitremu zaključku", da bi lahko Mengova ponovno pridobila "svojo osebno svobodo".

Hkrati je ponovil stališče družbe, da pridržanje dveh kanadskih državljanov na Kitajskem, ki ga večina vidi kot protiukrep za aretacijo Mengove, "nima nobene zveze s Huaweijem".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce