Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Predsednik Svetovne banke svari pred avtomatizacijo

Predsednik Svetovne banke svari pred avtomatizacijo
October 10
07:47 2017

Svet je na "poti trčenja" saj se upi ljudi ne skladajo z prihodnostjo v kateri bo avtomatizirano na milijone delovnih mest, je povedal predsednik Svetovne banke. Jim Yong Kim je tako dejal, da bi morali oblikovalci politik ukrepati in več vlagati v izobraževanje in zdravje. Predsednik Svetovne banke je govoril v New Yorku pred letnim srečanjem skupine, ki bo ta teden potekalo v Washingtonu.

Njegove pripombe prihajajo ob vse večji zaskrbljenosti glede političnih groženj gospodarski rasti. Svetovna banka namerava objaviti razvrstitev držav, ki meri naložbe v "človeški kapital", kot je izobraževanje. Poudarek je velik premik za organizacijo, ki je bila ustanovljena po drugi svetovni vojni, da bi spodbudila rekonstrukcijo uničene infrastrukture.

Interneta še ni uporabilo 18 odstotkov odraslih Slovencev

Vseeno pa je predsednik Kim dejal, da so tudi druge vrste naložb pomembne za gospodarstvo v prihodnosti, saj bodo roboti izpodrinili na milijone delovnih mest nekvalificiranih delavcev. "Ena stvar, ki ji boste zagotovo potrebovali ne glede na to kako bo izgledalo gospodarstvo v prihodnosti so ljudje, ki se lahko naučijo," je povedal za medije. "Želimo ustvariti občutek nujnosti, da začnemo vlagati v ljudi, ki to potrebujejo, glede na način na katerega se svetovno gospodarstvo spreminja."

Politična tveganja

Prizadevanja za izobraževanje in naložbe v zdravstvo prihajajo ob izboljšanih napovedih za rast svetovnega gospodarstva. Mednarodni denarni sklad je tako v juliju napovedal, da bo svetovno gospodarstvo v letošnjem letu doseglo 3,6 odstotno rast, medtem ko naj bi rast v prihodnjem letu dosegla 3,6 odstotka.

Direktorica sklada Christine Lagarde je dejala, da bodo posodobljene napovedi, ki bodo objavljene ta teden, verjetno še bolj optimistične. Vseeno pa so bankirji it Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne banke in drugih organizacij opozorili, da bi lahko napredek ogrozila politična gibanja, ki spodbujajo trgovinske ovire, izolacijo, vojaško agresijo in druge ukrepe.

"Če se vaše želje začnejo povečevati, nato pa ne najdete priložnosti, da bi jih uresničili, lahko to vodi do nestabilnosti, konfliktov in nasilja," je dejal Kim.

Politične negotovosti so vse bolj v ozadju številnih tveganj, ki so jih odkrili analitiki dolžniških vrednostnih papirjev, je dejal Moritz Kraemer iz družbe S&P Global Ratings, ki spremlja gospodarske in politične premike v več desetih državah in na ta način oblikuje bonitetne ocene.

To vprašanje je bilo tudi tema govora predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija v začetku letošnjega leta. Gospa Lagarde je ta mesec dejala, da oblikovalci politik "ne bi smeli dovoliti, da gre dobro gospodarsko okrevanje v nič".

"Vemo kaj se lahko zgodi, če trenutku pustimo, da mine," je dejala. "Rast bo nato premajhna, delovnih mest pa premalo. Varnostne mreže ne bodo mogle rešiti starajočega se prebivalstva. Naš finančni sistem pa bo nepripravljen za prihodnje šoke."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce