Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Predsednik Trump prepovedal naložbe v kitajska podjetja povezana z vojsko

Predsednik Trump prepovedal naložbe v kitajska podjetja povezana z vojsko
November 13
06:40 2020

Ameriški predsednik Donald Trump je izdal ukaz o prepovedi ameriških naložb v kitajska podjetja, za katera bo vlada ugotovila, da imajo povezavo s kitajsko vojsko. V odredbi je predsednik Trump Kitajsko obtožil, da "vse bolj izkorišča" ameriške vlagatelje "za financiranje razvoja in posodobitve svoje vojske".

Prepoved bo začela veljati v januarju. Prepoved bi lahko vplivala na nekatera največja kitajska podjetja, ki kotirajo na borzi, vključno s podjetjem China Telecom in tehnološkim podjetjem Hikvision.

Donald Trump si je sicer v svojem celotem štiriletnem mandatu prizadeval, da bi ZDA ubranil pred vse bolj tesnih vezi s Kitajsko, katere slednja uporablja za vohunjenje in krajo intelektualne lastnine.

Tako je uvedel carine na kitajsko blago v vrednosti več milijard dolarjev in uvedel sankcije za nekatera tehnološka podjetja, povezana s kitajsko komunistično oblastjo. Odnosi med velesila so se dodatno zaostrili, potem ko je kitajska po vsem svetu razširila najnovejši koronavirus, napadla demokratične sile v Hong Kongu in si ozemlje povsem podredila.

Azijski trgi najvišje v zadnjih dveh letih

Uradniki so dejali, da bo nova odredba nekaj mesecev v pregledu. Veljala bo za delnice, ki so v neposredni ali posredni lasti 31 podjetij, ki so jih v začetku leta ZDA prepoznale, kot podprte iz strani kitajske vojske. Seznam med drugim vključuje tehnološke družbe in velika gradbena podjetja.

Ameriški vlagatelji bodo imeli na voljo leto dni časa, da upoštevajo pravila.

Stališče predsednika Trumpa do Kitajske je sicer eno od redkih področij, kjer je poleg republikancev, občasno prejel tudi podporo rušilnih demokratov. Več politikov v kongresu je predlagalo tudi zakone s katerimi bi preprečili ameriške naložbe v podjetja, ki jih je Bela hiša označila kot grožnje za državo.

V začetku tega leta je Trump pokojninskim skladom za vladne uslužbence odredil, naj opustijo svoje načrte za vlaganja v kitajska podjetja. ZDA so poleg tega sporočile, da razmišljajo o umiku kotiranja kitajskih podjetij z ameriških borz, če le ta ne bodo upoštevala ameriških revizijskih pravil.

Prizadevanja prihajajo v času, ko se je ameriška izpostavljenost družbam, ki kotirajo na kitajskih borzah povečala.

Vseeno ostajajo takšne naložbe majhen del celotnega ameriškega imetja. V poročilu iz začetka letošnjega leta so raziskovalci finančnih regulatorjev ugotovili, da so imeli ameriški vzajemni skladi v lasti za približno 43,5 milijarde dolarjev kitajskih delnic in obveznic.

Tiskovna predstavnica Inštituta za investicijske družbe, trgovinskega združenja za vzajemne sklade in druge upravljavce denarja, je dejala, da odredbo pregledujejo in trenutno ne dajejo komentarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles