Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Predsednik Trump zaostril napade na FED

Predsednik Trump zaostril napade na FED
October 24
06:18 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je zaostril svoje napade na Ameriško centralno banko in dejal, da predstavlja ustanova sedaj največje tveganje za ameriško gospodarstvo. Hkrati je kritiziral predsednika banke Jeroma Powella in za časopis Wall Street Journal izjavil, da se zdi "vesel" ko zvišuje obrestne mere.

Trump je sicer centralno banko že večkrat kritiziral zaradi zviševanja obrestnih mer.

V intervjuju za Wall Street Journal je Trump dejal, da na vprašanje kaj je po njegovem največja grožnja za ameriško gospodarstvo dejal: "Zame je največje tveganje FED, ker sem mnenja, da se obrestne mere dvigajo prehitro".

Trgi v negotovosti zaradi Italije in Saudske Arabije

Dodal je, da se zdi predsednik banke Jerome Powell "skoraj kot veseljak", ko dviguje obrestne mere. "Vsakič ko naredimo nekaj odličnega, dvigne obrestne mere." Trump je poleg tega dejal, da bi bilo "prezgodaj reči" ali obžaluje imenovanje gospoda Powella, a je dodal "mogoče".

Ameriška centralna banka sicer nadaljuje s politiko postopnega zviševanja obrestnih mer že od leta 2015, potem ko so jih med svetovno finančno krizo dramatično znižali.

Powell in drugi ekonomisti pravijo, da je ameriško gospodarstvo dovolj močno, da takšna podpora ni več potrebna, kar je premik, ki ga je FED opravil v septembru, ko so iz opisa svoje politike umaknili besedo "prilagodljiva".

Donald Trump je poleg tega nedavno dejal, da je FED "znorel" in "ušel izpod nadzora".

Kritki predsednika so zaskrbljeni, da bi lahko nadaljnji napadi spodkopali zaupanje vlagateljev v zavezo centralne banke, da uravnava inflacijo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce