Finančni trgi

Prispevki

Pregled kakovosti sredstev in stresni testi slovenskih bank

Pregled kakovosti sredstev in stresni testi slovenskih bank
August 18
10:52 2013

Banka Slovenije  je v sodelovanju z ministrstvom za finance naročila pregled kakovosti sredstev na ravni bančnega sistema in izvedbo stresnih testov za 10 bank v Sloveniji. Rezultati bodo predvidoma na voljo do konca leta.

V skladu s priporočili EU bodo poleg NLB, NKBM in Abanke Vipa, v pregled (pod določenimi kriteriji) vključene še Banka Celje, Gorenjska banka, Probanka, Factor banka, Unicredit banka Slovenija, Hypo Alpe Adria Bank in Raiffeisen banka.

Banka Slovenije je za izvedbo stresnih testov imenovala družbo Oliver Wyman, za izvedbo pregleda kakovosti sredstev bank pa družbi Deloitte ter Ernst & Young. Vrednotenje nepremičnin bo za namene obeh pregledov izvedlo tudi več neodvisnih ocenjevalcev vrednosti nepremičnin. Izvedba pa bo nadzorovana s strani usmerjevalnega odbora, ki ga sestavljajo Banka Slovenije, ministrstvo za finance ter opazovalci iz Evropske komisije, Evropske centralne banke in Evropskega bančnega organa.

VIDEO: So vaši depoziti pripravljeni na naslednji udarec?

Kot so pojasnili, pregled kakovosti sredstev zajema preverjanje popolnosti in celovitosti podatkov, pregled posameznih kreditov in vrednosti zavarovanj ter identifikacijo primanjkljaja oslabitev. Pri stresnih testih pa gre za oceno morebitnih potreb po kapitalu v razmerah osnovnega scenarija in v razmerah izrazito povečanih makroekonomskih neravnovesij za obdobje od leta 2013 do leta 2015.

Vir: STA

About Author

Anja P.

Anja P.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce