Finančni trgi

Prispevki

Prek treh slovenskih mednarodnih letališč je lani potovalo 1,41 milijona potnikov

Prek treh slovenskih mednarodnih letališč je lani potovalo 1,41 milijona potnikov
April 20
07:22 2017

Prek treh slovenskih mednarodnih letališč - Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož - je lani potovalo 1,41 milijona potnikov, kar je tri odstotke manj kot leto prej. Prevoz blaga se je povečal za dva odstotka, naloženega ali razloženega z letal pa ga je bilo za 10.408 ton.

Prek Letališča Jožeta Pučnika kot največjega letališča v državi je lani potovalo 1,4 milijona potnikov, kar je za dva odstotka manj kot v letu 2015, kažejo podatki državnega statističnega urada. Večina, 93 odstotkov vseh potnikov, je potovala z rednimi leti. Na rednih linijah je, tako kot leta 2015, največ potnikov potovalo na relacijah med Slovenijo in Nemčijo (18 odstotkov) ter Veliko Britanijo (14 odstotkov).

Največja rast števila potnikov v zadnjem letu je bila na relacijah med Slovenijo in Poljsko (promet se je več kot podvojil), največji upad pa na relacijah med Slovenijo in Švico (za 22 odstotkov).

Na rednih letih je 60 odstotkov potnikov potovalo med ljubljanskim letališčem in letališči znotraj EU, 40 odstotkov potnikov pa je potovalo na relacijah med Ljubljano in letališči zunaj EU.

Pri posebnih (čarterskih) letih, ki predstavljajo okoli sedem odstotkov vsega števila potnikov, je največ potnikov potovalo na relacijah med Slovenijo in Grčijo (47 odstotkov) ter Turčijo (10 odstotkov). Največjo rast med posebnimi leti so statistiki zabeležili na relacijah med Slovenijo ter Španijo, kjer se je promet potnikov povečal za več kot štirikrat, največji upad pa na relacijah med Slovenijo in Egiptom, kjer je promet potnikov padel na manj kot desetino leta 2015.

55 odstotkov potnikov na posebnih letih je potovalo na relacijah med ljubljanskim letališčem in letališči znotraj EU, 45 odstotkov pa na relacijah med Ljubljano in letališči zunaj EU.

Količina blaga, naloženega in razloženega z letal na ljubljanskem letališču, se je v letu 2016 glede na 2015 ponovno povečala za tri odstotke na 10.350 ton blaga. Velika večina blaga je bila prepeljanega z rednimi leti.

Največji slovenski letalski prevoznik Adria Airways je lani prepeljal več kot 1,45 milijona potnikov, kar je glede na leto 2015 za 13 odstotkov več. Količina prepeljanega blaga se je povečala za osem odstotkov na 1435 ton.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce