Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Premier League z novimi rekordnimi prihodki

Premier League z novimi rekordnimi prihodki
July 12
06:29 2017

V skladu z analizo družbe Deloitte, je uspelo s pomočjo prihodkov iz naslova televizijskih pravic klubom iz angleške nogometne lige Premier League v sezoni 2015/16 povečati svoje prihodke za 9 odstotkov na rekordnih 4,1 milijarde evrov.

Tako so pri družbi zapisali, da so klub iz naslova televizijskih pravic zaslužili 2,15 milijarde evrov, kar predstavlja več kot polovico vseh prihodkov klubov. Nova domača pogodba o televizijskih pravicah, ki je prišla v veljavo v lanskem letu, pomeni, da se skupni prihodki še naprej močno povečujejo, so dodali.

Manchester United najvrednejši nogometni klub v Evropi

Že tretjo sezono zapored so poslovni dobički klubov presegli 600 milijonov evrov, vseeno pa se je obseg plač dvignil za 12 odstotkov na 2,6 milijarde evrov. "Celo v zadnjem letu prejšnje pogodbe o televizijskih pravicah so prihodki premier League še naprej postavljali nove rekorde," je dejal Dan Jones iz družbe Deloitte, ki je razkrila svoj najnovejši pregled financ v nogometu.

Dejal je, da je povečanje prihodkov iz naslova televizijskih pravic v sezoni 2015/16 predvsem posledica evropske nogometne federacije UEFA, ki je izplačila klubom Premier League povečala za več kot 100 milijonov evrov.

Nekaj ključnih podatkov iz finančnega poročila za evropski nogomet

  • Skupni prihodki evropskega nogometnega trga so v sezoni 2015/16 dosegli 25 milijard evrov, kar je 13 odstotkov več glede na sezono prej
  • Povečanje je bilo posledica rast vrednosti televizijskih pravic v največjih evropskih ligah, svoj vpliv pa je imelo tudi tekmovanje EURO 2016
  • Vseh "velikih pet" lig v Evropi - Anglija, Italija, Nemčija, Španija in Francija - je glede na prejšnjo sezono povečalo svoje prihodke
  • Skupni prihodki "velike peterice" so se povečali za 12 odstotkov na rekordnih 13,4 milijarde evrov
  • Klubi Premier League so za transferje nogometašev porabili skoraj 1,5 milijarde evrov in prejšnji rekord presegli za več kot 20 odstotkov

"Dobičkonosnost bo prišla"

Dan Jones je dejal, da klubi Premier League sedaj žanjejo prednosti nove pogodbe o televizijskih pravicah, ki se je začela v sezoni 2016/17, novih komercialnih dogovorov in povečanih prihodkov iz prodaje vstopnic, zaradi nekaj novih in povečanih stadionov.

Pri Deloitte sedaj pravijo, da naj bi prihodki klubov Premier League v sezoni 2017/18 že presegli 5 milijard evrov. Medtem se je neto dolg Premier League znižal še tretje leto zapored in je ob koncu sezone 2015/16 dosegal nekaj manj kot 2,5 milijarde evrov.

Kljub temu, da so klubi Premier League v sezoni 2015/16 pred obdavčitvijo ponovno ustvarili izgubo, pa je to po mnenju družbe Deloitte posledica izjemnih in enkratnih računovodskih prilagoditev, brez katerih bi klubi poslovali ravno. "V celoti pričakujemo, da bodo klubi Premier League v naslednji sezoni kolektivno dosegli rekorde nivoje dobičkonosnosti," je še dejal Dan Jones.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce