Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pretresi na borzah se bodo nadaljevali tudi v tem tednu

Pretresi na borzah se bodo nadaljevali tudi v tem tednu
March 23
07:19 2020

Globalni finančni trgi bodo, kot kaže še en teden izpostavljeni pretresom, medtem ko vse več držav sprejema nujne ukrepe za poizkus upočasnitve širitve pandemije koronavirusa. Borze po vsej azijsko-pacifiški regiji so tako danes močno izgubljale na vrednosti, podobno pa naj bi se zgodilo tudi na Wall Streetu.

Padle so tudi cene nafte, saj so se gospodarstva po vsem svetu skoraj ustavila.

Medtem so vlagatelji zaskrbljeni, ker se vlade in centralne banke soočajo z hudimi težavami pri trudu za omejitev vpliva bližajoče se globoke svetovne recesije. Med zgodnjim trgovanjem je tako indeks Hang Seng iz Hong konga izgubil 4,6 odstotka vrednosti, medtem ko je kitajski indeks Shanghai Composite izgubil 3 odstotke vrednosti.

Glavni Novozelandski borzi indeks je dan začel z več kot 10 odstotnim padcem vrednosti, avstralski ASX 200 pa je upadel za 7,2 odstotka.

Delniške trge pretresa rekordna nestanovitnost

V Indiji, kjer je bila napovedana 14 urna policijska ura je njihov glavni borzi indeks Sensex upadel za 10 odstotkov, kar je sprožilo prekinitev trgovanja na borzi za 45 minut.

"Samo pogumni ali neumni ljudje bi lahko napovedali trenutno dno na delniških trgih, brez dramatičnega medicinskega preboja," je dejal Alan Ruskin iz Deutsche Bank.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 4,5 odstotka, saj je zaprtje večine podjetij in množičnega potovanja po vsem svetu prizadela svetovno povpraševanje po energentih.

Dogajanje prihaja v času vedno večjih strahov glede tega kaj lahko oblasti po vsem svetu storijo za boj proti močni upočasnitvi svetovne gospodarske dejavnosti.

V ZDA ameriškim senatorjem zaradi uničevalnih demokratov ni uspelo sprejeti predloga za sprejem zakona o spodbujevalnih ukrepih v višini skoraj 2 bilijon dolarjev, kar bi se največjemu svetovnemu gospodarstvu pomagalo spoprijeti z vplivom pandemije, potem ko se gredo demokrati svoje nore politične igrice.

Istočasno so države po vsem svetu napovedale nove ukrepe za upočasnitev širjenja virusa, vključno z ukazom ljudem naj ostanejo doma, zapiranjem restavracij ter lokalov.

V Nemčiji so tako razširili omejitve pri socialnih interakcijah, s čimer poizkušajo zajeziti izbruh, zato so javna srečanja omejili na največ dve osebi. V Avstraliji so se odločili za ustavitev nebistvenih storitev, saj se v državi število primerov okužbe hitro povečuje.

Ameriški delniški indeksi so sicer medtem izgubili že približno tretjino vrednosti, medtem ko se celo področja naložb, ki veljajo kot varna sedaj zdijo pod stresom, saj so skladi primorani v prodajo sredstev za kritje izgub na drugih področjih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce