Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Prevzemna ponudba Broadcoma se je znašla pod lupo ameriške vlade

Prevzemna ponudba Broadcoma se je znašla pod lupo ameriške vlade
March 06
08:16 2018

Ameriška vlada je odredila pregled nacionalne varnosti v ponudbi za prevzem družbe Qualcomm is strani singapurskega podjetja Broadcom. Dogovor, ki je vreden okrog 140 milijard dolarjev bi bil v primeru odobritve največji v zgodovini tehnološkega sektorja. Hkrati bi z poslom nastal tretji največji izdelovalec čipov na svetu za Intelom in Samsungom.

A medtem si je ameriška vlada izborila 30 dni za pregled potencialnega posla. Potezo Odbora za tuje investicije v ZDA imajo mnogi za nenavadno, saj le redko sodeluje pri sklepanju dogovorov, predenj je dosežen sporazum med družbami. A varnostni pregled prihaja v času, ko ZDA vse bolj skrbi, da bi tuja podjetja lahko dostopala do ameriške telekomunikacijske opreme, vključno s pametnimi telefoni in ameriško intelektualno lastnino.

Evropska Unija je Qualcommu naložila plačilo skoraj milijardne globe

V začetku letošnjega leta je kitajski tehnološki velikan Huawei dejal, da jim ni uspelo doseči dogovora o prodaji svojega novega pametnega telefona prek ameriškega ponudnika telefonskih storitev, ki naj bi bila po domnevah družba AT & T. ZDA pa so se hkrati odločile tudi za blokado 1,2 milijarde dolarjev težkega posla prodaje družbe Moneygram, kitajski družbi Ant Financial.

Najnovejša težava

Delničarji Qualcomma naj bi danes glasovali o tem ali nodo zamenjali več vodstvenih delavcev v družbi s kandidati iz strani Broadcoma. Sestanek delničarjev, ki bi utegnil utreti pot do prevzema je sedaj prestavljen na 5. april.

Gre za najnovejšo težavo v poizkusu družbe Broadcom za prevzem Qualcomma, ki se sooča z neodobravanjem svojih delničarjev po dveh velikih globah, ki so ju prejeli v Južni Koreji in Evropski Uniji ter težavami z njihovo glavno stranko, družbo Apple. Singapurska družba je sicer prvo ponudbo za sovražni prevzem ponudila novembra lani. Njihova najnovejša ponudba, ki je bila oddana 5. februarja je bila po podatkih mednarodne raziskovalne družbe IDC vredna 146 milijard dolarjev.

Qualcomm se "bori za svojo dušo"

Ponudba družbe Broadcom za prevzem Qualcomma prihaja v nemirnih časih za sektor brezžičnih tehnologij, saj se veliki mednarodni akterji pripravljajo na splavitev svoje nove tehnologije 5G.

Raziskovalna družba IDC je dejala, da je Qualcomm v industriji zelo cenjen zaradi svoje zavezanosti raziskavam in razvoju ter inovacijam in se "bori za svojo dušo", medtem ko poizkuša pomiriti svoje vlagatelje in stranke ter preprečiti prevzem iz strani družbe Broadcom.

"Celotna industrija ima veliko spoštovanja do Qualcomma," je dejal Mario Morales iz družbe IDC. "Qualcomm je krepko vodilni v industriji na področju razvoja tehnologije 5G in je sposoben stalnega inoviranja in vlaganj," je dejal.

Za primerjavo je Morales družbo Broadcom opisal kot podjetje, ki je v svoji zgodovini raslo zaradi prevzemov in ne organsko kot posledica dolgoročnih vlaganj in inovacij. Poleg tega je posvaril, da bi podjetje, ki bi ga vodil Broadcom videti zelo drugačno. "Kratkoročni vlagatelji iščejo način za izstop iz Qualcomma in to bodo lahko storili s prevzemom iz strani Broadcoma, a ta bo moral za uspešen dogovor posel precej preplačati," je dejal. "Sam sem torej mnenja, da do posla zaradi številnih razlogov ne bo prišlo."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce