Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pri Audiju so priznali dodatne težave v zvezi z emisijami dizelskih avtomobilov

Pri Audiju so priznali dodatne težave v zvezi z emisijami dizelskih avtomobilov
May 09
07:15 2018

Audi je priznal, da je imelo še dodatnih 60,000 avtomobilov modelov A6 in A7 z dizelskimi motorji težave z programsko opremo za nadzor emisij. Ta številka je povrh 850,000 avtomobilom, ki so bili lani odpoklicani iz strani družbe matične družbe Volkswagen, med katerimi jih je le nekaj potrebovalo modifikacije.

Škandal povezan z emisijami dizelskih motorjev je bil sicer prvič obelodanjen septembra leta 2015.

Slovenija in Bolgarija z največ avtomobili na prebivalca v regiji

Ameriški tožilci so primer prejšnji teden označil kot "grozljivo" goljufijo, ki je šla v sam vrh podjetja. Izvršni direktor Audija, Rupert Stadler je dejal, da se je družba hitro odzvala,"ker je popolno razkritje v naše največjem interesu".

Hkrati so dejali, da bodo njihove stranke o odpoklicu obveščene, hkrati pa jim bodo ponudili tudi posodobitev programske opreme.

Nemško ministrstvo za promet je v torek dejalo, da je državni organ za vozila Audi že pozval na uradno zaslišanje.

Pred tremi leti je Volkswagen priznal, da je bilo skoraj 600,000 avtomobilov prodanih v ZDA, opremljenih z "napravami za odklop", katerih namen je bil izognitev preiskusom emisij izpustov.

Takrat so dejali, da so v 11 milijonov dizelskih vozil po vsem svetu namestili programsko opremo, ki je lahko zaznala, kdaj so motor testirali in prilagodila njegovo delovanje za doseganje ustreznih nivojev emisij.

Na običajnih cestah, kjer se preiskusi niso izvajali, je bil nivo emisij mnogi višji, celo do 40 krat nad nivoji doseženimi v laboratorijskih pogojih.

Prejšnji teden so ameriški tožilci zatrdili, da nekdanji izvršni direktor Volkswagna, Martin Winterkorn ni bil samo v celoti obveščen o tem kaj so inženirji naredili v emisijskem škandalu, temveč je tudi odobril načrt stalnega prikrivanja. Pri nemškem proizvajalcu avtomobilov so dejali, da v polnosti sodelujejo z ameriškimi preiskovalnimi organi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce