Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pri banki HSBC so se odločili za odložitev načrtovanega odpuščanja zaposlenih

Pri banki HSBC so se odločili za odložitev načrtovanega odpuščanja zaposlenih
April 29
06:56 2020

Banka HSBC je zaustavila svoje načrte za odpuščanje 35,000 zaposlenih, pri čemer so dejali, da ne želi osebja odpustiti med izbruhom kitajskega koronavirusa, brez možnosti za novo zaposlitev. Banka je sicer velika odpuščanja napovedala v februarju, v okvirju obsežnega programa zmanjševanja stroškov poslovanja.

A zdaj je šef banke Noel Quinn dejal, da bo "velika večina" presežnih delavcev zaradi izjemnih okoliščin obdržala svoje službe.

Novica prihaja potem, ko je HSBC zaradi pandemije poročala o skoraj 50 odstotnem padcu dobička. Dobiček pred obdavčitvijo za prve tri mesece letošnjega leta se je tako zmanjšal na 3,2 milijarde dolarjev, kar je veliko manj od 6,2 milijarde dolarjev dobička ustvarjena v enakem lanskem obdobju.

Banka napoveduje, da se bo obseg slabih posojil povečal na 3 milijarde dolarjev, saj potrošniki sredi krize ne bodo zmožni odplačevati svojih obveznosti. Poleg tega so dodali, da se bodo zelo verjetno nadaljevali pritiski na zaslužek.

Težave na naftnih trgih so danes znižale vrednost azijskih delniških indeksov

"Gospodarski vpliv pandemije Covid-19 na naše stranke, je bilo glavno gonilo sprememb v naši finančni uspešnosti," je dejal Quinn.

V začetku leta so pri banki dejali, da nameravajo v naslednjih treh letih število zaposlenih iz 235,000 skrčiti na 200,000. Poteza je del programa prestrukturiranja, katerega namen je doseči znižanje stroškov v višini 4,5 milijarde dolarjev do leta 2022.

Ekonomist Simon French iz družbe Panmure Gordo je dejal, da daje spremenjen načrt za zmanjšanje delovnih mest mešane občutke. "To je verjetno najboljša novica v vsem poročilu o poslovnih rezultatih družbe za zaposlene," je dejal.

"A čeprav je novica dobra za zaposlene, ni nujno dobra za delničarje in vrnitev družbe k višji dobičkonosnosti."

Ločeno je v obvestilu zaposlenim v začetku tega meseca izvršni direktor Noel Quinn dejal, da bo približno četrtino svoje plače doniral v dobrodelne namene. Hkrati je napovedal, da se bo odpovedal svojemu letnemu dodatku, ki znaša do 1,5 milijona dolarjev.

Za podobno potezo se je odločil tudi finančni direktor Ewn Stevenson, medtem ko bo predsednik banke Mark Tucker svojo celotno letno plačo v višini okrog 2 milijon dolarjev doniral v dobrodelne namene.

Za podobne poteze so se po pozivi Banke Anglije za omejevanje izplačevanja bonusov, odločili tudi drugi upravni odbori velikih britanskih bank.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles