Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Pri Daimlerju hitijo za ohranitev stika z vodilnimi pri razvoju avtonomnih vozil

Pri Daimlerju hitijo za ohranitev stika z vodilnimi pri razvoju avtonomnih vozil
July 11
08:24 2018

Lastnik Mercedes Benza, Daimler in avtomobilski dobavitelj Bosch načrtujeta, da bosta v drugi polovici prihodnjega leta v Kaliforniji splavila vozni park samo vozečih taksijev. Poteza prihaja ko družbi tekmujeta, da bi ulovili konkurenco v industriji brezžičnih tehnologij.

Daimler in Bosch sicer skupaj delata na tehnologiji samo vozečih avtomobilov od aprila 2017. Družbi sta sicer za testiranje svojih vozil že prejeli dovoljenja v Nemčiji, na Kitajskem in v ZDA.

A vsaj v Kaliforniji sta družbi glede testiranj daleč za drugimi podjetji kot sta Waymo in General Motors. Predstavniki Daimerja in Boscha niso želeli povedati kje na območju San Francisca bodo ponujali svoje samo vozeče taksije, oziroma kako dolgo naj bi testiranja trajala in pri tem navedli pogajanja v teku.

Pri Daimlerju za letos pričakujejo nižje letne zaslužke

Podjetji sta dejali, da bo storitev brezplačna in bo potekala samo na izbranih poteh, taksije pa bodo lahko uporabniki priklicali s pomočjo aplikacije na svojih telefonih.

Taksiji, ki bodo imeli na krovu ljudi, ki bodo spremljali delovanje, naj bi bili po pričakovanjih javno dostopni, vseeno pa bo število uporabnikov verjetno omejeno, so dejali. Vozila bodo vključevala tehnologijo ameriškega izdelovalca čipov Nvidia.

Večje možnosti

Daimler je lani objavil svoje partnerstvo z družbo Uber, vendar je podjetje po smrtni nesreči v začetkuz letošnjega leta zmanjšalo obseg svojega programa samo vozečih avtomobilov. Druga podjetja medtem nadaljujejo z svojim razvojem.

Waymo, ki si z Googlom deli matično družbo, je lansko leto svoje samo vozeče kombije ponudil v uporabo omejenemu številu uporabnikov v Arizoni. Kalifornija je svojo prvo odobritev za vožnjo samo vozečih avtobusov na javnih cestah podelila v marcu.

Randell Iwasaki iz družbe Contra Costa Transportation Authority, ki je delal na načrtih je dejal, da so z njimi stik vzpostavile številne družbe z avtonomnimi vozili, z namenom vstopa v igro, zato pričakuje da bo zanimanje med družbami še naraščalo.

Organ sicer ni v pogovorih z Daimlerjem in Boschom je dodal. "Menimo, da imajo te storitve možnost za preživetje, vsaj ko gre za primestne aplikacije... in če bo stvar delovala tam, potem bo najverjetneje delovala v vseh primestnih aplikacijah v ZDA," je dejal.

V mestu San Ramon, naj bi tako kasneje letos začela voziti dva samo vozeča avtobusa, ki jih je izdelala francoska družba Easymile, pove Isawaki. Vozili, ki jih je zakupil lastnik poslovnega parka Bishop Ranch sta namenjeni kot pomoč pri prevozu zaposlenih na samem kraju, kar zmanjšuje potrebo po parkiriščih, je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles