Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pri Daimlerju za letos pričakujejo nižje letne zaslužke

Pri Daimlerju za letos pričakujejo nižje letne zaslužke
June 21
06:04 2018

Nemški proizvajalec avtomobilov Daimler je dejal, da za letos pričakujejo nižje zaslužke ob vse večjem trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko. Pri družbi so tako napovedali manjšo prodajo SUV-jev od pričakovanj, kot posledico davka na uvoz vozil iz ZDA na Kitajsko.

ZDA nameravajo obdavčiti vsaj 50 milijard dolarjev kitajskega uvoza, kot odziv na krajo intelektualne lastnine iz strani Kitajske. Ta je dejala, da bo od 6. julija naprej v zameno pobirala uvozne dajatve na ameriško blago, vključno z avtomobili.

Volkswagen in Ford se bosta povezala pri razvoju nove palete gospodarskih vozil

Uprava predsednika Donalda Trumpa je nato zagrozila z uvedbo uvoznih tarif na preostalo kitajsko blago v višini do 400 milijard dolarjev, če bo Kitajska nadaljevala z sprejemom protiukrepov.

Mercedes je sicer v prvih treh mesecih letošnjega leta dosegel rekordno prodajo, največjo rast pa so dosegli na Kitajskem, kjer se je prodaja povečala za 17 odstotkov.

A pri Daimlerju, ki je lastnik blagovne znamke Mercedes-Benz so izrazili pričakovanje, da bodo letošnji prihodki od prodaje avtomobilov "nekoliko nižji od preteklega leta".

"Iz današnje perspektive je odločilen dejavnik, da bo Mercedes-Benz prodal manj SUV-jev od pričakovanj, višji stroški, ki ne bodo v celoti preneseni na kupce - pa so pričakovani zaradi povečanih uvoznih dajatev za vozila izdelana v ZDA namenjena prodaji na Kitajskem trgu," so v sporočilu za javnost zapisali pri podjetju.

"Tega učinka ni moč v celoti nadomestiti s prerazporeditvijo vozil na druge trge."

V začetku tega meseca je bila družba prisiljena v odpoklic nekaterih vozil v Nemčiji za katere je bilo ugotovljeno, da so opremljena z nezakonito programsko opremo, ki zakriva emisije dizelskih motorjev. Pri družbi so dejali, da na skupne zaslužke vpliva tudi ta odpoklic in upadanje povpraševanja po njihovih vozilih v Latinski Ameriki.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce