Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pri General Electricu so se odločili za menjavo generalnega izvršnega direktorja

Pri General Electricu so se odločili za menjavo generalnega izvršnega direktorja
October 02
06:52 2018

Pri General Electricu so se odločili za odstavitev svojega izvršnega direktorja in že drugič v zadnjih dveh letih postavili novo vodstvo, medtem ko se podjetje trudi za vrnitev k rasti. Član upravnega odbora družbe Larry Gulp, ki je pred tem več kot desetletje vodil proizvodno družbo Danaher naj bi takoj nadomestil dosedanjega vodilnega Johna Flanneryja.

Delnice družbe so po objavi novice pridobile skoraj 10 odstotkov vrednosti in to kljub temu, da je družba opozorila, da ne bo dosegla svoje napovedi dobička.

Vlagatelji tožijo Volkswagen za 9 milijard evrov

John Flannery je sicer vodilno mesto pri družbi zasedal manj kot dve leti. Vodstvo družbe je prevzel od dolgoletnega izvršnega direktorja Jeffa Immelta, ki je bil na čelu industrijskega velikana od leta 2001.

Lansko leto je Flannery napovedal načrt za izvedbo preobrata v poslovanju, katerega cilj je bil poenostaviti poslovni model konglomerata, ki je zajemal vse od izdelave žarnic, do izdaje posojil.

Od takrat je GE napovedal prodajo več oddelkov, vključno z svojo železniško enoto in oddelkom za zdravstveno tehnologijo.

Vseeno pa odprodaje niso pomagale pri povrnitvi zaupanja vlagateljev, vrednost delnic pa se je v zadnjih 12 mesecih skoraj prepolovila.

V juniju je nato družba izpadla iz indeksa Dow Jones, na katerem kotira 30 delnic najpomembnejših družb v državi, kar še dodatno odraža zmanjševanje njihovega pomena v ameriškem gospodarstvu.

55-letni Culp, ki bo poleg pozicije glavnega izvršnega direktorja zasedal tudi mesto predsednika družbe, je dejal, da GE "ostaja v temeljih močno podjetje z odličnim poslovanjem in izjemnim talentom".

Hkrati ostajajo zavezani svoji novi strategiji. S njo se bodo namreč lahko osredotočili na področja, kot so reaktivni motorji, elektrarne in obnovljivi viri energije. "Pred nami je veliko dela, da odkrijemo vso vrednosti družbe GE. Tega dela se že veselim," je dejal Culp.

Težave na področju energetike

GE se že dlje časa sooča s težavami pri svojem energetskem oddelku, ki izdeluje stroje za elektrarne in se v sooča z mlačnim povpraševanjem. Podjetje je tako včeraj sporočilo, da za to enoto pričakuje stroške oslabitev v skupni vrednosti 23 milijard dolarjev.

Podjetje je hkrati z namestitvijo novega direktorja, na vodilno mesto svojega upravnega odbora imenovala tudi nekdanjega glavnega direktorja letalskega prevoznika American Airlines, Thomasa Hortona.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce