Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pri nafti moramo ostati previdni

Pri nafti moramo ostati previdni
April 18
05:43 2016

Nafta je prejšnji teden v upanju, da je bil dogovor med Rusijo in Savdsko Arabijo sklenjen spet pridobivala na vrednosti, novica o tem je sicer prišlo isti dan, ko so se pri agenciji Fitch odločili za znižanje bonitetne ocene Savdske Arabije.

Sam sem pričakoval višje cene nafte, ki smo si jih vsi želeli, vseeno pa sem prepričan da obstaja razlog ne samo za dvom v naslove, ki so se pojavili, temveč o tem, da bo ta vikend sploh prišlo do dogovora, kar bi bila slaba novica za naftne bike.

Najprej je pomembno na prepoznamo, da mora biti novica, ki jo je Interfax objavil v torek in ki namiguje o dosegu dogovora med Rusijo in Savdsko Arabijo o omejitvi proizvodnje še ni bila potrjena iz strani drugih medijev, vsaj ne v času ko ta članek pišem.

Graf dneva: Se bo padajoči trend cene surove nafte kmalu končal?

To je pomembno zato, ker bi se lahko poročilo izkazalo za preuranjeno, kar postavlja pod vprašaj o tem ali se bodo cene nafte še naprej gibale tako, kot so se dosedaj.

Tukaj pa pride do zapleta. V torek je Savdsko Arabijo prizadelo znižanje bonitetne ocene iz strani Fitcha, kar bi lahko razumeli kot klofuto v obraz. V svojih zgodnjih emailih sem strankam dejal, da je po mojem mnenju Savdska Arabija po naravi proti takemu dejanja mnogo bolj nagnjena k ofenzivnemu, kot defenzivnemu odzivu. Če so res dosegli dogovor z Rusijo v luči znižanja bonitetne ocene, bi to lahko označili za defenzivno potezo.

Poleg tega smo glede na zadnje podatke iz bančnega sektorja, začeli opažati oprijemljive dokaze o bližajočih se bankrotih v naftni industriji, namen kampanije Savdske Arabije pa je bil od vsega začetka "ustvariti presežno ponudbo" , s čimer so želeli iz igre vreči manjše ameriške proizvajalce.

Zdi se, da je Savdska Arabija sedaj na robu uspeha. Trdim, da lahko v vodi že vohajo kri, zato se jim po mojem mnenju, takoj še ne mudi z dosego dogovora o omejitvi proizvodnje. V bistvu mislim, da trenutno doseg dogovora sploh ni v njihovem interesu, kljub temu pa bi dosego dogovora pozdravili, saj bi ponudila podporo cenam nafte na trgu, potem ko bi bil del ponudbe v ZDA prisiljen k odhodu iz trga.

Zdi se da smo tik pred tem, da se to res začne dogajati in z znižanjem bonitetne ocene Savdski Arabiji, vključujejo najboljše napadalne potezi, ki si jih lahko zamislim omogočanje ponovnega padca cen nafte. Na koncu vseeno pričakujem, da bo dogovor sklenjen, a ne bi bil presenečen, če ta vikend do dogovora ne bi prišlo, nato pa bi nekaj mesecev pozneje po nekaj prisilnih krčenjih proizvodnje iz strani ZDA, Rusije, Savdske Arabije in drugih igralcev naposled prišlo do dogovora.

Vir: Marketwatch.com

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce