Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pri Samsungu pričakujejo rekordne dobičke

Pri Samsungu pričakujejo rekordne dobičke
January 09
07:40 2018

Pri Samsungu pričakujejo, da jim bo uspelo v zadnjem trimesečju lanskega leta ustavriti rekordne dobičke, vseeno pa so njihove ocene zgrešile napovedi analitikov. Največji izdelovalec spominskih čipov na svetu tako pričakuje, da bo v četrtletju ustvaril 11,8 milijarde evrov čistega dobička, kar je 64 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

A kljub temu, da so višje cene čipov pomagale povečati marže, je močnejši won negativno vplival na končne številke. Rekordne napovedi prihajajo kljub težavam družbe s korupcijskim škandalom, ki je zajel vodstvo južnokorejskega tehnološkega velikana.

Rast novoustvarjenih delovnih mest v ZDA je decembra izgubila na zagonu

Napoved dobička je sicer nekoliko nižja od napovedi analitikov, ki so pričakovali dobiček v višini 12,4 milijarde evrov.

Uporabniki ostajajo zvesti

Napoved ohranja Samsung na pravi poti za rekordne letne dobičke, v letu, ko so se cene računalniških čipov kar naprej poviševale. A napovedi za leto 2018 so nekoliko manj zanesljive, saj je vrednost Samsungovih delnic od rekordov doseženih v novembru upadla za skoraj 10 odstotkov, saj so nekateri vlagatelji stavili, da se bo razcvet prodaje čipov končal.

Medtem se trg pametnih telefonov sooča poplavo naprav in povečano konkurenco iz strani kitajskih tekmecev. Poleg zaporne kazni za naslednika družbe Lee Jae Yonga, zaradi podkupovanja in korupcije, je bil ugled Samsunga prizadet tudi zaradi svetovnega odpoklica njihovega glavnega modela pametnih telefonov, Note 7 v letu 2016, ko se je zgodil fiasko z pregrevanjem in eksplozijami baterij.

Vseeno pa omenjene težave niso povzročile večjih motenj pri finančnem poslovanju družbe, k čemur je največ pripomogel predvsem oddelek za izdelavo čipov, hkrati pa tudi uporabniki omenjenim tem težavam niso pripisali večje pomembnosti.

Samsung Electronics velja za kronski dragulj konglomerata skupine Samsung, ki ga sestavlja do 60 med seboj povezanih podjetij in je eno od velikih družinskih podjetij, ki jih v Južni Koreji poznajo pod imenom Čaebol.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce