Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pri Tesli napovedali predčasno povišanje proizvodnje

Pri Tesli napovedali predčasno povišanje proizvodnje
May 05
07:40 2016

Pri Tesli Motors so sporočili, da so na dobri poti, da v letu 2018 proizvedejo 500,000 vozil, kar je dve leti prej kot je bilo prvotno načrtovano. Včeraj je sicer družba poročala o četrtletni izgubi v višini 245 milijonov evrov, kar je precej več od 134 milijonske izgube ustvarjene v enakem lanskem obdobju. Višina izgube je sicer v skladu z pričakovanji vlagateljev, objava novice o nameravanem povišanju proizvodnje, pa je vrednost delnic družbe med trgovanjem povišala za 4 odstotke.

Pri Tesli so se sicer v zadnjem obdobju spopadali z težavami pri povečanju proizvodnje svojih avtomobilov, vključno z najnovejšim terencem Model X. Proizvodnja Modelov X se je sicer iz 507 enot v lanskem zadnjem četrtletju, v letošnjem prvem trimesečju okrepila na 2659 vozil.

Tesla je za svoj nov model prejela že 276,000 prednaročil

Iz družbe so hkrati potrdili, da so letos na dobri poti, za proizvodnjo med 80,000 in 90,000 električnih avtomobilov. Pri Tesli so sporočili tudi, da se je povpraševanje po vseh njihovih modelih okrepilo, še posebej za Model 3, ki bo prvi avtomobil družbe namenjen množičnemu trgu.

Prve avtomobile omenjenega modela naj bi kupcem dostavili v letu 2017, družba pa je teden dni po najavi modela že prejela 325,000 naročil. Če bodo vsa naročila tudi izvedena, bi lahko družba ustvarila več kot 12 milijard evrov prihodkov iz prodaje.

Za izpolnitev povpraševanja mora tako Tesla povišati svojo proizvodnje dve leti prej, kot je bilo prvotno načrtovano.

"Povečanje proizvodnje za petkrat v naslednjih dveh letih bo zelo zahtevna naloga in zelo verjetno bomo za to potrebovali nekaj dodatnega kapitala, a to ostaja naš cilj," je dejal izvršni direktor družbe Elon Musk.

Tesla je napovedala še, da se bodo naložbe v osnovna sredstva - denar porabljen za rast podjetja - zelo verjetno povišale za 50 odstotkov.

Nekateri vlagatelji so sicer izrazili zaskrbljenost glede denarnih tokov Tesle. Družba je namreč veliko denarja porabila za povečanje svojih proizvodnih zmogljivosti. A kljub temu, da so zabeležili rast naročil, družbi še vedno ni uspelo doseči dobička.

Že vse od začetka leta se pri Tesli srečujejo tudi z nekaterimi ovirami v proizvodnji. Tako je pomanjkanje delov za izdelavo modela X v januarju in februarju nekajkrat zaustavilo njegovo proizvodnjo. Hkrati je družbe včeraj sporočila, da sta dva izmed glavnih vodij proizvodnje odstopila iz svojih pozicij v družbi. Podpredsednika proizvodnje, Greg Reichow in Josh Ensign bosta tako družbo zapustila takoj, ko bodo našli primerne kandidate za njuno zamenjavo.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce