Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Prodaja Applovih iPhonov upadla najhitreje v zgodovini

Prodaja Applovih iPhonov upadla najhitreje v zgodovini
May 02
07:02 2019

Prodaja Applovih iPhonov se je po podatkih v zadnjem četrtletju znižala po najvišji stopnji v zgodovini. Družba je tako sporočila, da so jim prihodki iz naslova prodaje iPhonov glede na enako lansko obdobje upadli za 17 odstotkov, na 31 milijard dolarjev.

Vseeno je glavni izvršni direktor Appla, Tim Cook dejal, da je bila prodaja proti koncu marca spet močna, vključno s povpraševanjem na Kitajskem, kjer so znižali cene. Hkrati so pri družbi spremenili svoje obete ta prihodnje trimesečje, ki so sedaj bolj optimistični.

To je pomagalo pri dvigu cene delnic družbe za več kot 5 odstotkov.

Microsoft tretja ameriška družba ki je presegla tržno vrednost bilijona dolarjev

Podjetje je v začetku letošnjega leta vlagatelje opozorilo glede upočasnjevanja prodaje na Kitajskem, kjer se Apple sooča s hudo konkurenco cenejših tekmecev, kot sta Huawei in Xiaomi.

Vseeno pa je Tim Cook dejal, da so s kombinacijo prilagojenih cen, nižjih kitajskih obdavčitev na iPhone in nove sheme financiranja pomagale pri okrevanju prodaje proti koncu prvega četrtletja. Izboljšanje povpraševanja po izdelkih kot je Apple Watch pa je pripisal tudi napredku v trgovinskih pogovorih med ZDA in Kitajsko.

Apple je svoje napovedane prihodke za svoje tretje četrtletje, iz prejšnjih 52,5 milijarde dolarjev, sedaj povišal na 54,5 milijarde dolarjev. v prejšnjem trimesečju, ki se končalo v marcu je tako družba ustvarila prihodke v višini 58 milijard dolarjev, kar je bilo nekaj več od napovedi analitikov, ki so pričakovali prihodke v višini 57,3 milijarde dolarjev.

Vseeno je to precej pod 61,1 milijarde dolarjev iz naslova skupne prodaje iz enakega lanskega obdobja. Kljub temu, da se je povpraševanje na Kitajskem izboljšalo, pa je še vedno 20 odstotkov nižje, kot v najboljšem obdobju.

Dobiček družbe v četrtletju se je znižal na 11,5 milijarde dolarjev, medtem ko je v enakem lanskem obdobju dosegel 13,8 milijarde dolarjev.

Pri Applu si medtem prizadevajo za zmanjšanje svoje odvisnosti od prodaje iPhonov, zato večji poudarek dajejo svojim storitvam, zato so prejšnji mesec splavili svojo storitev pretočnih video vsebin z imenom Apple TV+, s katero želijo konkurirati bolj uveljavljenim tekmecem kot je Netflix.

Prihodki njihovega poslovanja iz naslova storitev so se povzpeli na 11,4 milijarde dolarjev, kar je precejšnje rast glede na enako lansko obdobje, ko je bilo prihodkov za 9,8 milijarde dolarjev.

Vseeno je glavni analitik pri družni eMarketer, Yoram Wurmser prepričan, da je dolgoročna rast iz naslova storitev in v manjšem obsegu tudi preostalih naprav, "odvisna od tega koliko uporabnikov bo uspelo Applu pripeljati v svoj ekosistem, to pa je predvsem odvisno od iPhonov".

"Dolgoročna rast podjetja je tako še naprej neposredno odvisna od prodaje iPhonov," je dodal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce