Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Prodaja avtomobilov na Kitajskem se je znižala še 16 mesec zapored

Prodaja avtomobilov na Kitajskem se je znižala še 16 mesec zapored
November 11
07:22 2019

Prodaja avtomobilov na Kitajskem se je oktobra po podatkih največjega državnega združenja avtomobilske industrije, zmanjšala že 16 mesec zapored, s tem, da se je število prodanih novo energetskih vozil znižalo že četrti mesec zapored.

Skupna prodaja vozil na največjem avtomobilskem trgu na svetu se je v primerjavi z enakim lanskim mesecem znižala za 4 odstotke, so v ponedeljek sporočili iz Kitajskega združenja proizvajalcev avtomobilov (CAAM).

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

Padec sledi 5,2 odstotnemu znižanju v septembru in 6,9 odstotnemu padcu v avgustu. Prodaja avtomobilov se je v letu 2018 glede na leto pred tem znižala, kar je bilo prvo letno krčenje prodaje po devetdesetih letih prejšnjega stoletja, kar je posledica upočasnjene gospodarske rasti in dolgotrajne trgovinske vojne z ZDA.

Prodaja tako imenovanih novo energetskih vozil se je oktobra po podatkih CAAM-a znižala za kar 45,6 odstotka, medtem ko je padec v septembru dosegel 33 odstotkov. Prodaja novo energetskih vozil je sicer lani zrasla za skoraj 62 odstotkov, kljub temu, da je se celotna prodaja avtomobilov zmanjšala.

Novo energetska (NEV) vozila sicer vključujejo hibridna vozila, ki jih je mogoče polniti, električna vozila in vozila, ki jih poganjajo vodikove gorivne celice.

Kitajska je sicer veliki podpornik NEV vozil in že zahteva prodajne kvote za proizvajalce vozil. Vseeno so letos znižali subvencije za nakup NEV vozil, kot del splošnega načrta za zmanjšanje subvencij, s čimer so takšna vozila postala dražja in manj zanimiva za široko javnost.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce