Finančni trgi

Prispevki

Prodaja premičnin za fizične osebe neobdavčena

Prodaja premičnin za fizične osebe neobdavčena
September 29
07:15 2017

Prodaja premičnin, ki jih na različnih prodajnih portalih ali preko družbenih omrežij prodajo fizične osebe, je neobdavčena. Če boste torej prodajali svojo staro stanovanjsko ali športno opremo in oblačila, to ne bo obdavčeno, zaslužka pa vam ni potrebno prijaviti v dohodnino.

Zakon o dohodnini (Zdoh-2) v 32. členu namreč pravi, da fizična oseba ne plača dobička iz kapitala od odsvojitve premičnin. Izjema so le prodaje prevoznih sredstev, prodaje vrednostnih papirjev in deležev v gospodarskih družbah ter seveda prodaja nepremičnin.

Prodaja premičnin lahko predstavlja dejavnost

A pozor. Če bi se radi s prodajo premičnin ukvarjali redno in pri tem ustvarjali dobiček, boste v bistvu opravljali dejavnost. Ali gre za opravljanje dejavnosti ali ne, se bo preverjalo od primera do primera, v ta kontekst pa lahko padete prav kmalu in čeprav bo morda prodaja premičnin opravljena le nekajkrat ne glede na njihovo vrednost.

To pa ne bo več neobdavčeno. V tem primeru morate odpreti podjetje ali registrirati dejavnost kot samostojni podjetnik.
S svojim podjetjem lahko opravljate različne dejavnosti, pri nekaterih morate izpolnjevati določene pogoje.

Vir: Data.si

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles