Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Prvič po marcu v ZDA pod milijon tedenskih zahtevkov za čas brezposelnosti

Prvič po marcu v ZDA pod milijon tedenskih zahtevkov za čas brezposelnosti
August 14
06:01 2020

Število Američanov, ki je vložilo nove zahtevke za nadomestilo v času brezposelnosti, se je prvič po marcu znižalo pod milijon. Prejšnji teden je tako ugodnosti iskalo 963,000 ljudi, kar je precej manj od skoraj 1,2 milijona v tednu pred tem, so sporočili iz ministrstva za delo.

Številka se sicer znižuje od viška pri 6,9 milijonih osebah ob koncu marca. Kljub temu ostajajo številke še naprej visoke, kar vodi razprave v Washingtonu glede potrebe po nadaljnjih spodbujevalnih ukrepih.

Trgi so se na naraščanje napetosti med Kitajsko in ZDA odzvali mirno

V tednu, ki se je končal 25. julija je ugodnosti prejemalo več kot 28 milijonov ljudi, kar predstavlja skoraj petino delovne sile, so še sporočili iz ministrstva za delo.

Pred začetkom pandemije kitajskega virusa je najvišje število zahtevkov za čas brezposelnosti v enem tednu doseglo 695,000 v letu 1982.

"Še eno zmanjšanje zahtevkov za primer brezposelnosti, ki je bilo večje od pričakovanj, kaže na to, da obnova delovnih mest spet pridobiva na zagonu, a ker neke oblike ugodnosti še naprej prejema kar 28 milijonov ljudi, mora trg dela še precej napredovati," je dejala višja ekonomistka pri družbi Oxford Economics, Lydia Boussour.

Pat pozicija v Washingtonu

Zaposlovanje v ZDA se je prejšnji mesec razumljivo nekoliko zmanjšalo a je z 1,8 milijoni delovnih mest še naprej beležilo boljše rezultate od pričakovanj analitikov.

Stopnja brezposelnosti v državi se je medtem znižala že na 10,2 odstotka, medtem ko je v aprilu dosegala še 14,7 odstotka.

Nekateri ekonomisti sicer menijo, da je pot okrevanja še negotova in bo verjetno slabša , potem ko ni prišlo do podaljšanja nadomestil za brezposelnost v višini 600 dolarjev na teden, namenjenih dopolnjevanju dohodkov v času pandemije.

Pogovori v Washingtonu so sicer prejšnji teden propadli zaradi izsiljevanja demokratov in njihovih nesprejemljivih stališč.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce