Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Qantas po prestrukturiranju do rekordnega letnega dobička

Qantas po prestrukturiranju do rekordnega letnega dobička
August 24
07:24 2016

Avstralski nacionalni letalski prevoznik Qantas je objavil rekorden letni dobiček, ki je dosegel 1,42 milijarde avstralskih dolarjev (958 milijonov evrov), kar je skoraj dvakrat višji dobiček od lanskega.

Letalski prevoznik bo svojim delničarjem hkrati izplačal prve dividende po letu 2009. Družba je sicer šla skozi težko obdobje prestrukturiranja, potem ko je v letu 2014 objavila rekordno izgubo. Da bi dosegli preobrat v poslovanju, je prevoznik zmanjšal svoje zmogljivosti, znižal obseg zaposlenih, koristil pa jim je tudi strm padec cen goriva.

Airbus se odločil za znižanje proizvodnje modela A380

"Preoblikovanje je našo družbo naredilo bolj agilno, ustvarilo dodatno vrednost za naše delničarje in nam dalo platformo za vlaganja v prihodnost," je dejal izvršni direktor družbe Alan Joyce. Rekordni rezultati družbe so bili doseženi kljub temu, da je večina letalske industrije zaradi svetovne gospodarske upočasnitve videla upad poslovanja.

Nagrade za zaposlene

Letošnji dobiček družbe pred obdavčitvijo je bil kot rečeno skoraj dvakrat višji od lanskega, vseeno pa še vedno ni dosegel pričakovanj analitikov. Kljub temu se je vrednost delnic družbe po objavi podatkov povišala za 4 odstotke.

Letalski prevoznik je dejal, da so vsi trije njihovi glavni poslovni oddelki - domači leti, mednarodni leti in nizko cenovni prevozi - v zadnjem letu dosegli rekordne dobičke. Qantas je napovedal, da bodo za vsako delnico izplačali 7 centov dividende, vsakemu članu osebja pa bodo izplačali 3000 avstralskih dolarjev nagrade za "rekordne rezultate".

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce