Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Qatar Airways je kupil 10 odstotni delež v prevozniku Cathay Pacific

Qatar Airways je kupil 10 odstotni delež v prevozniku Cathay Pacific
November 06
09:27 2017

Qatar Airways naj bi za skoraj 10 odstotni delež pri letalski družbi Cathay Pacific odštel 570 milijonov evrov, kar bo letalski družbi iz Bližnjega vzhoda omogočilo večji dostop do dobičkonosnega letalskega trga na Kitajskem. Po objavi posla so delnice Cathay Pacifica, ki kotirajo na borzi v Hong Kongu izgubile na vrednosti. Gre sicer za prvo javno znano naložbo letalskega prevoznika iz Bližnjega vzhoda v vzhodnoazijsko letalsko družbo.

Boeing je dvignil svojo napoved glede letnih dobičkov

Kitajska je trenutno najhitreje rastoči letalski trg na svetu, ki naj bi do leta 2022 postal tudi največji na svetu. S tem poslom bo postal Qatar Airways tretji največji delničar družbe Cathay Pacific. V izjavi je letalska družba s sedežem v Hong Kongu dejala, da bosta Air China in Swire Pacific v podjetju še naprej ohranjala skoraj 75 odstotni delež.

Nakup naj bi bil tako pomagal Oatar Airways povečati svoj delež v velikem kitajskem letalskem trgu. Prejšnji mesec je Mednarodno združenje letalskih prevoznikov svojo napoved o tem kdaj naj bi Kitajska kot največji letalski trg prehitela ZDA prestavila dve leti bližje.

"Konstruktivni odnos"

Obe letalski družbi sta sicer pozdravili prednosti pridobitve. Izvršni direktor Cathay Pacifica, Rupert Hogg je dejal, da se kot člani združenja Oneworld , "veselimo nadaljnjega konstruktivnega odnosa". Generalni direktor Qatar Airways, Al Baker je dejal, da je Cathay Pacific "spoštovan v celotni panogi, z velikim potencialom za prihodnost". Baker je dodal, da naložba "še dodatno podpira naložbeno strategijo Qatar Airways".

Naložbe Qatar Airways vključujejo:

  • 20 odstotni delež v angleško-španski letalski družbi IAG
  • 10 odstotni delež v Južnoameriškem prevozniku LATAM Airlines
  • 49 odstotni delež v zasebnem italijanskemu prevozniku Meridiana

Po padcu takojšnjem padcu, v višini skoraj 5 odstotkov so delnice Cathay Pacifica proti koncu trgovalnega dneva izgube znižale na približno 1,5 odstotka. Po pričakovanjih naj bi bila pridobitev dokončno izvedena danes.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce