Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Qatar Airways si želi 10 odstotkov družbe American Airlines

Qatar Airways si želi 10 odstotkov družbe American Airlines
June 23
06:44 2017

Letalska družba American Airlines je prejela "nenaročeno" ponudbo iz strani družbe Qatar Airways, ki želi pridobiti 10 odstotni lastniški del ameriškega prevoznika. V obveznem regulativnem odzivu so pri American Airlines dejali, da naj bi Qatar nameraval kupiti za vsaj 808 milijonov dolarjev njihovih delnic. Pri družbi so dejali, da se bodo na ponudbo odzvali "pravočasno".

Delnice American Airlines, ki je največja letalska družba na svetu, so se po objavi novice najprej podražile za 5 odstotkov, nato pa se je dnevna rast do konca trgovanja znižala na 1,1 odstotka.

Pri Qatar Airways so dejali, da vidijo ameriško družbo kot dobro investicijsko priložnost in se ne želijo vključiti v upravljanje, operacije ali nadzor na družbo.

FED: Ameriške banke imajo dovolj denarnih rezerv

"Qatar Airways verjame v osnove družbe American Airlines," so dejali pri podjetju. Leta 2015 je Qatar Airways kupil 10 odstotni delež v družbi International Airlines Group (IAG), ki je lastnik British Airways in Iberije. Julija istega leta je svoj delež v omenjeni družbi povišal na 20 odstotkov in postal njihov največji posamezni delničar.

A letalska družba iz bližnjega vzhoda je v zadnjem času naletela na turbulenco.

V začetku tega meseca so tako Savdska Arabija, Egipt, Bahrajn, Združeni arabski emirati, Libija, Jemen in Maldivi pretrgali diplomatske odnose z Katarjem. Savdska Arabija, ZAE, Bahrajn in Egipt pa so dejali, da bodo prenehali z leti v Katar in svoj zračni prostor zaprli za letalskega prevoznika države Qatar Airways.

Tudi ameriška podjetja, vključno z American Airlines so pritisnila na Belo hišo naj ukrepa proti Qatar Airways in drugim prevoznikom iz zaliva, za katere menijo, da prejemajo neupravičene državne subvencije.

Seth Kaplan iz časopisa Ailine Weekly je dejal, da pri Qatar Airways najbrž upajo, da bodo z naložbo zmanjšati ta prizadevanja. Podjetje si tako zelo verjetno prizadeva tudi izboljšati odnose Katarja z ZDA, ki so se med diplomatskim sporom v Zalivu izkazali za negotove.

"Skoraj gotovo ne gre samo za finančno naložbo," je dejal. Prevoznika sta sicer že sedaj partnerja prek združenja Oneworld. Ta naložba bi lahko vezi med družbama še okrepila a je verjetno ne bo imela velikega vpliva na potrošnike je še dejal Kaplan.

V tem trenutku ni jasno, kako se bodo na ponudbo pri American Airlines odzvali. V svoji izjavi so pri Qatar Airways dejali, da ne bodo pridobili več kot 4,75 odstotnega deleža v družbi brez dovoljenja upravnega odbora American Airlines.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce