Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Qualcomm je Apple obtožil deljenja njihove tehnologije s konkurenti

Qualcomm je Apple obtožil deljenja njihove tehnologije s konkurenti
September 26
06:44 2018

Ameriški proizvajalec čipov Qualcomm je Apple obtožil, da s konkurenčnimi dobavitelji, vključno z Intelom deli njihovo tehnologijo, kar so označili za krajo namenjeno izboljšanju delovanja čipov, ki niso Qualcommovi. Pritožba vložena pri sodišču v Kaliforniji zaznamuje najnovejši spor med podjetjema.

Na drugi strani je tako Apple, Qualcomm obtožil zlorabe svojega prevladujočega položaja na trgu mikročipov. Applova pritožba se tako osredotoča na pristojbine, ki jih Qualcomm zaračuna za uporabo svojih tehnologij.

Qualcomm je Apple dolga leta oskrboval z elementi, kot so procesorji za njihove iPhone in drugo strojno opremo, a tehnološki velikan je nato nedavno začel prednost dajati Intelovim izdelkom.

Apple je vendarle plačal kazen Evropske komisije

V na novo vloženi pritožbi na sodišču tako pri Qualcommu trdijo, da so Applovi inženirji Intelu zagotovili zaupno izvirno kodo z namenom izboljšanja zmogljivosti Intelovih čipov, kljub temu, da imata družbi med seboj podpisano pogodbo o omejevanju dostopa do tehnologije.

Qualcomm sedaj trdi, da je poteza del "zapletenega načrta", ki ga Apple razvija že več let z namenom zmanjšanja stroškov proizvodnje in povečanja svojega vpliva nad Qualcommom. Kršitev jim je po njihovo povzročila škodo "vključno, a ne zgolj omejeno na izgubljen dobiček", ne drugi strani pa povzročila "neupravičeno" bogatenje Appla, so zapisali v pritožbi.

Qualcomm bo nove zahtevke poizkušal dodati k tožbi, ki je bila vložena lani. V prvotni tožbi so tako trdili, da je Apple kršil pogoj pogodbe, vključno s tem, da se je družba upirala prizadevanjem Qualcomma za revizijo skladnosti poslovanja. Ločeno je družba Apple obtožila tudi kršenja njihovih patentov.

Pri Applu so se na trditve Qualcomma odzvali z izjavo. "Qualcomm nam dobavlja eno samo povezovalno komponento, a že leta zahteva odstotek od celotnih stroškov izdelave naših proizvodov - s čimer pravzaprav obdavčuje Applove inovacije".

"Globoko verjamemo v vrednost intelektualne lastnine, vseeno pa jim ne bi smeli plačevati za tehnološka odkritja, s katerimi niso imeli nobenega opravka. Vedno smo bili pripravljeni plačati pošteno ceno za standardno tehnologijo, ki se uporablja v naših izdelkih, ker pa so zavrnili pogajanja o razumnih pogojih za pomoč sedaj prosimo sodišče," so dodali pri Applu.

Pri Intelu zadeve niso komentirali.

Pritožba razširja dolgo pravno bitko med dvema tehnološkima velikanoma, ki je že zdaj pritegnila pozornost regulativnih organov v Evropi, ZDA in drugod. Leta 2016 so tako regulativni organi v Južni Koreji Qualcomm kaznovali zaradi kršitve zakonov o varstvu konkurence v državi.

Ameriška zvezna komisija za trgovino, ki varuje potrošnike in konkurenco, je v preteklosti prav tako nasprotovala Qualcommovemu pristopu do licenciranja tehnologije, ki vključuje zahteve po plačevanju licenčnin in trdila, da škoduje konkurenci.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce