Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Qualcomm od sodišča zahteva spremembo odločitve in prepoved prodaje iPhonov na ameriškem trgu

Qualcomm od sodišča zahteva spremembo odločitve in prepoved prodaje iPhonov na ameriškem trgu
February 20
07:40 2019

Ameriški izdelovalec polprevodnikov Qualcomm, je trgovinske regulatorje pozval naj spremenijo sodniško odločitev in prepovejo uvoz nekaterih modelov iPhone družbe Apple, kar je nadaljevanje dolgotrajnega spora glede patentov med obema družbama.

Qualcomm si prizadeva za prepoved v upanju, da bodo Applu zadali udarec pred začetkom velikega sojenja, ki se bo začelo aprila na sodišču v San Diegu in se nanaša na njihove prakse glede licenciranja patentov. Qualcomm poizkuša pritisniti na Apple z manjšimi pravnimi izzivi pred začetkom sojenja, pri čemer jim je uspelo doseči delno prepoved prodaje iPhonov na Kitajskem in Nemčiji, kar je Apple prisililo, da na nekatere trge pošiljajo samo naprave z vgrajenimi čipi družbe Qualcomm.

Morebitna prepoved uvoza iPhonov v ZDA, bi bila sicer kratkotrajna, saj je Apple prejšnji teden prvič razkril, da je ustvaril programsko opremo, s katero se bodo izognili kršenju enega od patentov Qualcomma. Apple je od regulativnih organov zahteval dodatnih šest mesecev časa, da dokažejo, da popravilo deluje pravilno.

Nemčija se je za las izognila recesiji

Qualcomm je tožbo proti Applu pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino sprožil v letu 2017, pri čemer so trdili, da je Apple z nekaterimi iPhoni kršil njihove patente. Qualcomm je takrat zahteval prepoved uvoza nekaterih starejših modelov iPhonov, ki so vsebovali čipe družbe Intel.

Septembra lani je upravni sodnik pri ITC, Thomas Pender ugotovil, da je Apple kršil enega od patentov v zadevi, a je zavrnil možnost prepovedi uvoza. Pender je takrat menil, da bi uvedba prepovedi uvoza za iPhone z intelovimi čipi, Qualcommu omogočila ustvarjanje monopola na ameriškem trgu, ko gre za modemske čipe, ki pametne telefone povezujejo z brezžičnimi podatkovnimi omrežji.

V odločitvi je tako zapisal, da je ohranjanje konkurence na trgu modemskih čipov v javnem interesu, saj bodo hitrejša omrežja 5G začela delovati v nekaj prihodnjih letih. Primeri v katerih komisija ugotovi kršitev patentov, a ne prepove uvoza izdelkov, so zelo redki. Decembra je tako komisija dejala, da bo pregledala odločitev Penderja in se do konca marca izjasnila ali jo bo podprla ali razveljavila.

V prijavnih dokumentih, ki so postali javni pred popolno odločitvijo komisije konec prejšnjega tedna, je Apple prvič povedal, da so razvili programsko opremo, s katero se bodo izognili kršitvi patentov Qualcomma.

Hkrati so pri Applu sporočili, da bodo potrebovali šest mesecev za preverbo ali bo popravilo zadovoljilo regulatorje in prodajo obstoječega inventarja. Družba je komisijo prosila za odložitev morebitne prepovedi uvoza, če se bo le ta odločila za razveljavitev prvotne sodniške odločitve.

V vloženi novi tožbi sedaj pri Qualcommu trdijo, da je razkritje Appla o programskem popravku spodkopalo odločitev sodnika Penderja, zato mora komisija prepovedati uporabo intelovih čipov v iPhonih, dokler Apple ne bo oblikoval dokončnih popravkov.

"Pender je odsvetoval zdravilo na predpostavki, da bi patent Applu preprečil uporabo Intela kot dobavitelja za več let in da preoblikovanje ni izvedljivo," so zapisali pri Qualcommu. "Apple pa sedaj priznava - več kot sedem mesecev kasneje - da se lahko domnevni škodi popolnoma izogne."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce