Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Qualcomm preiskujejo tudi v ZDA

Qualcomm preiskujejo tudi v ZDA
January 18
08:06 2017

Največji proizvajalec čipov za mobilne telefone, družba Qualcomm naj bi po trditvam ameriških regulativnih organov, Apple prisilila v ekskluzivno rabo njihovih izdelkov v zameno za nižje marže. Podrobnosti o domnevnem dogovoru so bile navedene v poročilu varuha konkurence na trgu, Zvezne komisije za trgovino, kot del tožbe zoper izdelovalca čipov. Posel z Applom je sicer samo eden od primerov, kjer je Qualcomm obtožen zlorabe svojega prevladujočega položaja na trgu.

Pri družbi so sicer navedbe že zavrnili in dejali, da je tožba proti njim "napačna". Komisija se je za tožbo proti družbi Qualcomm odločila zaradi nepravičnega izdajanja licenc za svojo tehnologijo - še posebej ko gre za procesorje, ki se uporabljajo v mobilnih telefonih in drugih mobilnih napravah.

Qualcomm si je v Južni Koreji prislužil rekordno globo

Podjetje s sedežem v San Diegu zasluži največ dobička z zbiranjem licenčnine za svojo tehnologijo čipov.

"Ekskluzivnost"

Komisija je v izjavi o Qualcommu dejala, da je družba "uporabila svoj prevladujoči položaj kot dobavitelj nekaterih najpomembnejših procesorjev, za vsiljevanje težavnih in proti konkurenčnih pogojev dobave, licenciranja proizvajalcem mobilnih telefonov in za slabenje konkurence".

Po mnenju komisije, so patenti, ki jih Qualcomm zahteval od strank pogosto uporabljani in bi morali biti licencirani pod pravičnimi,razumnimi in nediskriminatornimi pogoji.

Sklicujoč se na Applov primer - ki se nanaša na čipe uporabljene v iPhonih in iPadih med leti 2011 in 2016, tožba pravi: "Qualcomm je prepoznal, da bo vsak konkurent, ki bo dobil posel z Applom postal močnejši, zato so se odločili za uporabo ekskluzivnosti in s tem Applu preprečili delovanje z in izboljšanje konkurentov Qualcomma."

"Napačno"

Pri družbi Qualcomm so dejali, da je bil prikaz dejstev iz strani komisije " kot podlaga za primer agencije precej pomanjkljiv". Dodali so, da "niso nikoli zadržali dobave ali zagrozili z prenehanjem dobave čipov, da bi s tem pridobili soglasje za nepravične ali nerazumne licenčne pogoje. Zato je osnovna teza za trditve komisije napačna."

Delnice družbe so med trgovanjem prek noči izgubile 4 odstotke vrednosti. Qualcomm se sicer srečuje z vrsto proti monopolnih odločb v večih državah po svetu. Leta 2015 je morala tako družba na Kitajskem plačati nekaj nad 900 milijonov evrov kazni zaradi izkoriščanja monopolnega položaja. Družba je morala znižati tudi svoje stopnje licenčnin za patente, ki se uporabljajo na kitajskem trgu mobilne telefonije.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce