Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Qualcomm trdi da je uspel s prepovedjo prodaje iPhonov na Kitajskem, Apple se s trditvijo ne strinja

Qualcomm trdi da je uspel s prepovedjo prodaje iPhonov na Kitajskem, Apple se s trditvijo ne strinja
December 11
07:43 2018

Ameriški proizvajalec čipov Qualcomm trdi, da je zmagal v odločitvi proti Applu, po kateri je kalifornijskemu velikanu praktično prepovedan uvoz številnih modelov iPhonov, vključno modeli od iPhone 6S do iPhone X. Predhodni sklep, ki ga je izdalo kitajsko sodišče je najnovejši korak v dlje časa trajajočem sporu glede intelektualne lastnine med obema tehnološkima družbama.

Kljub temu so pri Applu sporočili, da ostajajo vsi modeli iPhone v državi še naprej v prodaji. Sporni patenti se sicer namesto na strojno opremo nanašajo na programsko opremo.

Huawei: Kitajska od Kanade zahteva izpustitev Meng Vangžu

Odredba sicer vpliva na naprave, ki uporabljajo starejše različice operacijskega sistema Apple iOS in ne uporabljajo najnovejše različice iOS 12.

Sodišče je ugotovilo, da je Apple kršil dve patentni spričevali Qualcomma - eno povezano z spreminjanjem velikostjo fotografij, druga pa je povezana z tem kako aplikacije upravljajo prek zaslona na dotik.

"Apple ima še naprej koristi od naše intelektualne lastnine, medtem ko nam zavrača poplačilo normalnega nadomestila," je dejal generalni svetovalec družbe Qualcomm Don Rosenberg.

Na drugi strani so se na poskus prepovedi prodaje pri Applu odzvali z naslednjo izjavo: "Gre še za en obupan korak podjetja, katerega nezakonite prakse so pod preiskavami regulativnih organov po vsem svetu".

Družba je dodala, da bodo "prek sodišč iskali vse pravne možnosti".

Januarja leta 2017 je Apple proti Qualcommu vložil dve tožbi, v katerih so trdili, da je družba zlorabila svoj prevladujoč položaj na trgu izdelovalcev čipov. V juliju istega leta je Qualcomm trdil, da iPhoni, ki uporabljajo čipe konkurentov, kot je Intel, kršijo šest njihovih patentov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce