Finančni trgi

Prispevki

Računi iz tujine: Katere je treba prijaviti FURS?

Računi iz tujine: Katere je treba prijaviti FURS?
August 01
07:31 2017

Plačilni računi iz tujine morajo biti prijavljeni Finančni upravi RS (FURS). Tako določa Zakon o finančni upravi v svojem 49. členu. Plačilnih računov, ki so odprti v Sloveniji, pa ni potrebno prijaviti. Podatke o njih namreč FURS pridobiva po uradni dolžnosti.

Računi iz tujine se morajo prijaviti FURS ne glede na to, da so zavezanci oddali napoved za odmero dohodnine. Tovrsten račune morajo prijaviti tudi študenti, ki so plačili račun v tujini odprli le za namene nakazovanja štipendije. Obveznost prijave pa ne velja le za račune, odprte v državah članicah Evropske unije, ampak za račune, odprte v kateri koli tuji državi.

Slovenec povprečno letno popije 97,6 litra piva

Računi iz tujine: Česa ni treba prijaviti?

računi iz tujineSpletnih storitev, kot so Bet365 britanska stavnica, Skrill predplačniški račun, Paypal in Monese, zaenkrat ni treba prijavljati, dokler imajo ti vlogo t. i. elektronske denarnice, pojasnjujejo na FURS.

V primeru, da ponudniki te spletne storitve nadgradijo tako, da računi prevzamejo funkcijo plačilnega računa s personalizirano številko (npr. IBAN), na katerega se imetniku lahko nakazujejo prejemki (npr. plača), je tak račun potrebno prijaviti.

Na FURS opozarjajo še, da je ponudnik Revolut računa pred kratkim že nadgradil spletno aplikacijo, zato morajo imetniki ta račun prijaviti.

Računi iz tujine: Do kdaj jih je treba prijaviti?

Na FURS pojasnjujejo, da mora zavezanec, ki ima odprt plačilni račun v tujini, o tem finančno upravo obvestiti v osmih dneh od odprtja računa.

Če slučajno računa niste prijavili, na FURS svetujejo, da to storite »čim prej«. Zakaj »čim prej«? Če bodo zavezanci račune prijavili sami, še preden bo do podatka o njihovem plačilnem računu v tujini prišel davčni organ, se bodo namreč lahko izognili kazni.

Kako morajo biti prijavljeni računi iz tujine, pa pojasnjujemo v prispevku Ste že prijavili račun v tujini?. V njem si lahko preberete tudi o sankcijah, če zavezanec računa in dohodkov iz tujine ne prijavi. Če se plačilni računi iz tujine ne prijavijo, je za fizično osebo zagrožena globa od 200 do 1.200 evrov. Za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, od 800 do 10.000 evrov, za pravno osebo pa od 1.200 do 30.000 evrov, pojasnjujejo na FURS.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce