Finančni trgi

Prispevki

10 razlogov, zakaj so cene hrane zbezljale v višave!

10 razlogov, zakaj so cene hrane zbezljale v višave!
February 23
08:19 2011

Naraščajoče cene hrane so vse prej kot naklučje. Poplave, suše, požari, naraščajoče cene pogonskih goriv … ko vsemu skupaj dodamo še povečano porabo hrane v razvitih delih sveta in ljudske vstaje v arabskem svetu vidimo, da je vzrokov za to, da za poln krožnik odštejemo vse več, velik

Sladkor

Cene sladkorja so dosegle najvišjo raven v zadnjih tridesetih letih, predvsem po zaslugi burnega vremenskega dogajanja v Avstraliji, ki je tretja največja proizvajalka sladkorja na svetu.

Analitiki se bojijo, da so nedavne poplave poškodovale kar polovico proizvodnih kapacitet v državi, kar pomeni, da bo izvoz leta 2011 mnogo nižji od pričakovanega. Zaradi hudih poškodb sladkornega trsa pa bo posledice čutiti še tudi prihodnje leto.

Pšenica

Gozdni požari v Rusiji, ki so se kmalu razširili še na druge kmetijske površine, so lani izbrisali četrtino ruske pšenice in državo prisilili k ustavitvi izvoza. Pod velikim vprašanjem pa so tudi letošnje cene pšenice, saj se bodo zaloge še zmanjšale zaradi suše, ki je prizadela Kitajsko.

633633864657325503_naftaNafta

Združeni narodi opozarjajo na vpliv rastočih cen pogonskih goriv na cene hrane na svetovnih trgih. Okrevanje ameriškega gospodarstva in vse večje povpraševanje Kitajske je skupaj cene nafte potisnilo na najvišjo raven v zadnjih dveh letih, situacijo pa še slabšajo številni nemiri v arabskem svetu.

Ljudske vstaje

Začaran krog, ki se vrti. Prav naraščajoče cene hrane so bile za marsikoga vzrok, da se je udeležil proti vladnih protestov v arabskem svetu. Analitiki se zdaj bojijo, da bodo tudi drugi voditelji v teh delih sveta sledili zgledu Egipta in začeli povečevati državne rezerve pšenice, koruze in sladkorja in zmanjševati izvoz, kar bi močno povišalo cene v ostalih delih sveta.

Naraščanje števila ljudi

Svetovna banka ocenjuje, da bo povpraševanje po hrani do leta 2030 naraslo za polovico, predvsem po zaslugi naraščanja števila ljudi. Tom Stevenson, direktor investicijske skupine Fielity International pa ocenjuje, da se bo število lačnih ust, ki jih bo treba nahraniti, vsako leto povečalo za 70 milijonov.

Deset načinov, ko narava zagodi in uničuje svetovno ekonomijo

Biogorivo

V mnogih delih sveta rezerve pšenice, rastlinskega olja in ostale hrane padajo na zaskrbljujočo raven. Eden izmed vzrokov pa je tudi povečano povpraševanje po surovinah, potrebnih za izdelovanje biogoriva.

Združeni narodi opozarjajo, da porabljanje poljščin za izdelovanje goriva draži hrano, saj ustvarja primanjkljaje. A energetskih gigantov kot je na primer BP to seveda ne ustavi, da ne bi močno povečevali kapacitet za proizvodnjo biogoriv.

Meso

Poraba mesa se močno povečuje, še posebej na Kitajskem. Povečano povpraševanje je pripeljalo do 25% povišanja cen, vpliva pa tudi na ceno žita. Da bi 'pridelali' kilogram mesa se namreč potrebuje 7 kilogramov pšenice.

camp-in-darfurPalmovo olje

Devetdeset odstotkov te zaželene sestavine, ki se ne uporablja le za kuhanje, ampak je priljubljena sestavina kozmetičnih preparatov ter biogoriva, pridelajo v Maleziji in drugih delih Azije.

Okoljevarstveniki pa se bojijo, da bo povečano povpraševanje naraščalo prehitro, zaradi česar bodo skušali proizvajalci na vsak način zadostiti povpraševanju, tudi na račun okolja.

Voda

Savdska Arabija in Indija sta le dve od držav, ki kopljejo globoko v zemljo, da bi našli dovolj vode za namakanje žitnih polj. Savdska Arabija je morala prav zaradi premajhne količine dežja in vode pred dvema letoma ukiniti samooskrbo z žitom in dovoliti uvoz žit. Do leta 2016 bodo pri marsikaterem žitu povsem odvisni od uvoza!

Plenjenje zemlje

Kitajska, Saudska Arabija in Južna Koreja množično kupujejo kmetijsko zemljo v Afriki, južni Aziji in južni Ameriki od revnih kmetov, ki se razveselijo predvsem denarja, strokovnjaki pa opozarjajo, da je državni monopol nad kmetijsko zemljo lahko tudi poguben!

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce