Finančni trgi

Prispevki

8 nasvetov, kako dopust izkoristiti za karierni preskok!

8 nasvetov, kako dopust izkoristiti za karierni preskok!
June 02
09:45 2014

Poletje že trka na morje in mnogi že vidijo pred seboj prostrano morje in možgane na off. Predati se brezdelju, nehati razmišljati o težavah in se enostavno prepustiti počitniški sproščenosti? Napaka!

Počitek je seveda nujen, 'odklop' možganov tudi, vendar naj vas to ne ovira, da ne bi kljub dopustu (in trenutno ne najbolj ugodni gospodarski situaciji v svetu) nekaj minut namenili karieri.

Kako? Spodaj si preberite 8 konkretnih nasvetov ...

1. Del dopusta porabite za izobraževanja

Dodatna znanja so vedno dobrodošla, poletje pa je še posebej dober način, da kar v sklopu dopusta nadgradite na primer svoje znanje tujega jezika. Jezikovne počitnice znajo biti zabavne prav toliko, kot denimo poležavanje ob morju.

2. Preberite in dopolnite svoj življenjepis

Če zares iščete novo službo ali ne, je v resnici povsem nepomemben podatek. Vaš življenjepis naj bo vedno skrbno dodelan, sproti dodajajte ključne podatke o novih znanjih in kariernih izkušnjah.

Navsezadnje, nikoli ne veste, kdaj ga boste potrebovali, poleg tega pa lahko kasneje pomembne podatke že pozabite. Če pa zares razmišljate o iskanju službe, pa se lahko že na morju (ko bo časa na pretek) posvetite pisanju motivacijskega pisma, ki naj bi kasneje prepričalo vašega novega delodajalca.

3. Organizirajte se!

Razmislite o dosedanjem poteku delovnega dneva, koliko časa porabite za e-pošto, Facebook in podobne moteče dejavnike, ki motijo vaš delovni proces in so krivi, da delate dlje in (takšen je vsaj vaš občutek) več. Dobra organizacija delovnega časa vam bo ob vrnitvi na delovno mesto prihranila precej stresnih trenutkov.

Najdaljši in najmočnejši bikovski trendi … kje se nahajamo danes?

4. Nehajte se smiliti sami sebi!

Naj bo situacija še tako črna, dopust je lahko dober čas za kovanje novih idej in zbiranje poguma za spremembe v življenju. Če ste zaposleni in želite napredovanje, delajte na tem, kako in kdaj boste dosegli načrtovano.

Zapišite svoje predloge izboljšav za nadrejenega, ideje za nove projekte … Če ste izjemno nezadovoljni s službo, začnite razmišljati, kje boste takoj po dopustu začeli iskati novo, če ste brezposelni pa razmislite, katera področja, poleg vašega primarnega, vas še zanimajo in bi bili pripravljeni delati tudi tam.

5. Naberite si nove izkušnje

Vključite se v dobrodelnost, sodelujte v projektu domačega kraja. Skratka, pridobite nove izkušnje v organizaciji in socialni interakciji.

6. Mrežite se!

Povezano s prejšnjim predlogom, nikar ne zamudite priložnosti, da spoznate nove ljudi in razširite obzorja. Razmislite tudi o članstvu v socialni mreži za kadre LinkedIn, ki vam lahko pomaga pri iskanju dela.

7. Pozanimajte se o svoji branži.

Večino leta ste najbrž tako zaposleni, da niti ne opazite, kaj se globalno v smislu finančnega stanja in tehnološkega napredka dogaja na vašem področju. Dopust je čas, da to popravite.

8. Preverite, kdo bi lahko bili vaši potencialni delodajalci

Statistika kaže, da je javno oglaševanih le 20% prostih delovnih mest. Do vseh ostalih zaposlitev se da priti preko znancev, brskanja po spletu, naključnega pošiljanja prošenj in podobno. Poletje je zato pravi čas, da si sestavite seznam podjetij, kjer bi želeli delati in razmislite, koga tam poznate in kako bi si lahko izborili vsaj razgovor.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles