Finančni trgi

Prispevki

Za moje zdravstveno stanje je kriv … moj šef?

Za moje zdravstveno stanje je kriv … moj šef?
May 21
10:53 2014

Ne? Brez skrbi, niste edini! Raziskave so namreč pokazale, da nadrejenih ne spoštuje niti polovica zaposlenih. Kaj šele, da bi se zaposleni spoštovali med seboj!

Raziskava, ki jo je na 2000 vprašanih v Veliki Britaniji, izvedel Chartered Management Institute (CMI), tako razkriva, da kar 55% zaposlenih meni, da njihov šef ni dovolj sposoben za funkcijo, ki mu je bila zaupana.

38% vprašanih pa izjemno moti dejstvo, da je njihov nadrejeni sveto prepričan v svojo nezmotljivost, čeprav so vsi podrejeni prepričani, da je nesposoben.

So šefinje res bolj strupene od moških kolegov?

Raziskava tudi razkriva, da napetosti na delovnem mestu, ki so posledica nezaupanja v nadrejene, povzročajo stres in pritiske.

Tako je 34% vprašanih izjavilo, da njihov nadrejeni negativno vpliva na delovno vnemo in uničuje vzpodbudno delovno okolje, eden od desetih delavcev pa prav svojega nadrejenega krivi za slabo zdravstveno stanje.

Nekaj je k vsemu skupaj najbrž prispevala tudi kriza in njene posledice.

V podobni raziskavi, ki je bila opravljena med delodajalci, so namreč ugotovili, da se je v zadnjem letu in pol samozavest, povezana z delom, zmanjšala kar pri 70% vprašanih nadrejenih.

To pa šefe očitno spravlja v položaj, kjer so prepričani, da se morajo neprestano braniti.

Da so nadrejeni vse manj dostopni, namreč meni 61% vprašanih, poleg tega naj bi bili nadrejeni podrejenim vse manj pripravljeni pomagati pri sprejemanju odločitev.

40% vprašanih iz strahu pred slabo voljo nadrejenega, tega tudi v pomembnih trenutkih ne vpraša več za pomoč, 10% pa jih trdi, da celo popravljajo šefove napake in komaj gasijo požare, ki jih povzroča.

Svetovalka Ruth Spellman je prepričana, da tovrstni zapleteni odnosi v podjetjih, le še povečujejo možnost njihovega propada. 'Prav v kriznih časih bi morali nadrejeni pokazati voditeljske sposobnosti, ohraniti trezno glavo in vsaj dajati vtis, da vedo, kam peljejo ladjo. V nasprotnem primeru se bo ta hitro potopila!'

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles