Finančni trgi

Prispevki

Brazilsko gospodarstvo se nepričakovano upočasnjuje

Brazilsko gospodarstvo se nepričakovano upočasnjuje
December 04
08:14 2012

Brazilsko gospodarstvo je v letošnjem tretjem četrtletju doživelo nepričakovano upočasnitev rasti.

Največje gospodarstvo Južne Amerike je tako v treh mesecih od julija do konca septembra v primerjavi z drugim četrtletjem zraslo le za 0,6%. To je kar polovico manjša rast od pričakovanj analitikov.

Tudi klima med podjetji se slabša, tako se je skupna masa investicij v obdobju zmanjšala za 2%, rast osebne potrošnje pa se je zvišala za skromnih 0,9%.

Šibka potrošnja zasebnega sektorja je nevtralizirala velike spodbude iz strani države, ki so med drugim vključevale znižanje davkov za podjetja.

Čas za rast trgov držav BRIC?

"Bilo je grozno," je dejal Jankiel Santos, glavni ekonomist pri BES Inestimento iz Sao Paula. " Vlada mora biti zaradi dogajanja zaskrbljena. Zato lahko od nje kmalu pričakujemo dodatne stimulativne ukrepe."

V septembru je brazilska vlada prvič znižala napoved gospodarske rasti na letno rast 2%, kar pa je po mnenju analitikov še vedno velja za preveč optimistična napoved.

Po najnovejših podatkih pa izgleda, da se bo letošnja gospodarska rast Brazilije bolj približala 1%, kar je zelo malo glede na lansko rast, ki je znašala 2,7% in na rast iz leta 2010, ki je bila kar 7,5-odstotna.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff je začela s programom pomoči gospodarstvu, s katerim naj bi z različnimi ukrepi (vključno s povečanjem obsega zasebnega sektorja) v naslednjih 5 letih injecirali skoraj 40 milijard evrov denarja.

Načrt vključuje tudi privatizacijo okoli 14 tisoč kilometrov želežniških prog in cest, prodati pa nameravajo tudi nekatera pristanišča in zmanjšati stroške proizvodnje energije.

Kljub tem načrtom ostajajo brazilska podjetja glede prihodnosti negotova.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles