Finančni trgi

Prispevki

Davčne oaze, davki in davčne utaje …

Davčne oaze, davki in davčne utaje …
June 23
11:42 2015

Nedavno se je bralec Primož obrnil na nas z vprašanjem v zvezi s plačilom, ki ga je kot obiskovalec tuje države zaslužil z delom v času bivanja v eni izmed držav, ki velja za davčno oazo (Kajmanski otoki). Sprašuje nas, ali vemo, pod kakšnimi pogoji mora prijaviti zaslužek in ali mora plačati davek tudi v Sloveniji?

Kot je zapisano na spletnih straneh DURS-a, države članice same odločajo o uporabi davčnih pravil in pravilih glede davčne napovedi. Poleg tega dejstvo, da prebivate in delate v tuji državi, ne pomeni nujno, da ste tam tudi davčni rezident, kot to določa davčni sporazum med tujo državo in vašo domovino.

Načeloma velja, da postanete davčni rezident tuje države, če v njej prebivate in delate več kot 6 mesecev na leto. V tem primeru ima ta država pravico, da obdavči vaš celoten dohodek, tj. vaš osebni dohodek, ki ste ga zaslužili v tej državi, in morebitni dohodek iz drugih držav (v EU in drugod).

Pri tem se seveda ne sme pozabiti na načelo svetovnega dohodka, ki velja za rezidente Slovenije. Po tej določbi morajo rezidenti Slovenije (posameznik, ki v nekem letu v Sloveniji biva več kot 183 dni) ustvarjene dohodke prijaviti davčnemu organu, ne glede na to, kje so te dohodke prejeli oziroma katero državljanstvo so v času prejemanja dohodkov imeli.

Po tej določbi je namreč dohodek, ki ga je rezident Slovenije prejel v davčni oazi, obdavčljiv tudi v Sloveniji, njegovo prikrivanje pa pomeni davčno utajo, ki je obravnavano tudi kot kaznivo dejanje.

Brez davkov država težko živi

Naj kot zanimivost izpostavimo, da so davčne utaje v raznih off-shore centrih in davčnih oazah velik problem številnih držav po svetu. Lahko samo ugibamo, za koliko denarja je na primer slovenska davčna uprava prikrajšana na račun davčnih oaz, saj ni točno znano, koliko premoženja imajo bogati Slovenci naloženega v davčnih oazah. Obstajajo pa relativne ocene na globalni ravni.

Kako lahko za manj kot dva tisočaka skriješ milijone evrov?

Že Jože P. Damijan je nedavno objavil raziskavo Gabriela Zucmana, 27-letnega francoskega ekonomista iz London School of Economics, ki je prek poročil centralnih bank Švice in Luksemburga ter z ekstrapolacijo teh podatkov izračunal, da naj bi vrednost “izgubljenega zaklada”, skritega v davčnih oazah, po konzervativni oceni znašala neverjetnih 7.600 milijard.

Ta podatek je precej skromnejši od drugega vira - Tax Justice Network je leta 2005 objavil podatek, da naj bi bilo v davčnih oazah po vsem svetu naloženih približno 11,5 bilijona dolarjev (ali 7,5 bilijona evrov) premoženja najbogatejših Zemljanov.

Izogibanje plačilu davkov slovenski nacionalni šport?

Glede na zgornje podatke sodeč prej globalni, a tudi Slovenija ni nek zgled, predvsem zaradi manj razvite stopnje davčne zavesti, trdijo številni slovenski dacarji. Strokovnjaki tako pogosto navajajo primer skandinavskih držav, ki ne slovijo po ravno ugodnih davčnih stopnjah, pa večjih težav s prelivanjem denarja v davčne oaze nimajo.

Morda tudi zato, ker tam dejanja štejejo več od besed. Ni kaj, ljudje ne verjamejo populiziranim izjavam kot so 'če bi davke plačevali vsi, bi bili le-ti nižji za vse." Pa čeprav v osnovi ta stavej drži, saj če DURS pobere en sam odstotek več davkov, to na letni ravni pomeni sto in več milijonov proračunskega priliva.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce