Finančni trgi

Prispevki

Do zaslužkov z zavarovalniško prevaro!

Do zaslužkov z zavarovalniško prevaro!
May 06
11:47 2013

V času gospodarske krize in večje brezposelnosti ljudje vse pogosteje iščejo “alternativne” vire zaslužka. Tako narašča število zavarovalniških goljufij. Goljufi v žepe letno pospravijo več sto milijonov evrov, poštenim državljanom pa ostanejo višje zavarovalne premije.

Ker je največ sklenjenih zavarovanj avtomobilskih, je posledično tudi največ goljufij prav na tem področju. Goljufi poskušajo zavarovalnice preslepiti predvsem z neresničnim opisovanjem okoliščin dogodka.

Obstaja sicer več vrst goljufov. Priložnostni poskušajo izkoristiti nastalo situacijo – prijavijo večjo škodo, prirejajo opis dogodka ali pa poskušajo do zavarovalnine priti s pomočjo zavarovanja, ki so ga sklenili znanci.

Načrtni goljufi se na svoj podvig bolj temeljito pripravijo. Najprej sklenejo zavarovanje, potem pa uprizorijo tatvino, požar ali prometno nesrečo. Poznajo delo preiskovalcev in izkoriščajo slabosti sistema.

Z lažnim investicijskim skladom ogoljufali veliko ljudi

Zavarovalnice pa se v zadnjem času srečujejo še s težavo “svetovalnih družb”, ki ljudem svetujejo, kako zgodbo prirediti tako, da bodo zagotovo dobili odškodnino.

Goljufi postajajo vse bolj iznajdljivi. Tako je vse več dogovorjenih prometnih nesreč, ki se zgodijo po precej podobnem scenariju. Večje skupine ljudi namerno povzročijo nesrečo, navadno s starimi, dotrajanimi vozili. Ti pa prijavijo telesne poškodbe, ki so v velikem nesorazmerju s poškodbami avtomobila.

Napihujejo posledice, sami vozilo še dodatno poškodujejo ali pa aktualnemu dogodku pripišejo še stare poškodbe vozila. V razcvetu so tudi škodni zahtevki zaradi telesnih poškodb, ki pa niso vidne, ampak zavarovanec le opozarja na bolečine.

A naj vas – preden zaploskate tistim, ki “si upajo”, - opozorimo, da zaradi poplačila lažnega odškodninskega zahtevka niso prizadete le zavarovalnice, ampak breme po žepu udari vse zavarovance. Ker so goljufije večinoma vštete v zavarovalne premije, se te povišujejo.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce