Finančni trgi

Prispevki

Dobri rezultati dvigajo tečaje

Dobri rezultati dvigajo tečaje
October 14
11:16 2009

Včeraj je Wall Street končal pod gladino, saj je prodaja podjetja Johnson&Johnson razočarala vlagatelje. Največ so izgubile delnice finančnega sektorja, kjer je so bile najbolj na udaru bančne delnice, katerih rezultate bomo videli ta teden. Goldman Sachs je izgubil 1,5% potem, ko je vplivna bančna analitičarka degradirala delnico.

Indeks Dow Jones je izgubil 14,74 točk, kar je 0,15% in zaključil pri 9.871,06.

S&P 500 je izgubil 0,28% in končal pri 1.073,19 točkah.

Po zaprtju trgov v ZDA pa so presenetili rezultati proizvajalca čipov Intel, ki so presegli pričakovanja ter dvignili terminske trge.

Azijski trgi so zopet v vzponu, optimizem pa so podprli dobri rezultati Intela, ter izboljšano zaupanje avstralskih potrošnikov.

Japonski indeks Nikkei je sicer končal pod gladino, kar so povzročile predvsem nižje cene proizvajalcev, ki padajo že deveti mesec zapored. Nikkei je izgubil 0,2% ter končal pri 10.060,21 točkah.

Kitajski indeks Shanghai je pridobil 1,6% zaradi izboljšanih podatkov v kitajski trgovinski bilanci. Naraslo pa je tudi povpraševanje po bakru, kar kaže na izboljšano stanje v kitajski ekonomiji, prav tako pa je to dober znak za svetovno gospodarstvo.

Evropske borze so prebile letošnje vrhove k temu so pripomogle višje cene surovin in podatki o zaslužkih izdelovalca mikro čipov Intela.
Največ pridobivajo delnice rudarskih in energetskih podjetij. Šibak dolar je namreč pripomogel k temu, da so cene surovin švignile v nebo.

Trenutno stanje na trgu ob 13:00: FTSE je 1,66% nad gladino, DAX se giblje 1,92% nad gladino, CAC 40 pa se giblje pri 1,67% nad gladino.

Zadnji skok evropskih indeksov so povzročili dobri podatki banke JP Morgan. Analitiki so predvidevali 51 centov dobička na delnico, dejansko pa je na delnico kar 82 centov dobička.

Na valutnih trgih sta se okrepila evro in funt. Tečaj Eur/Usd je dane dosegel nove vrhove in je na dobri poti k tečaju 1,5 . Trenutni tečaj se giblje pri 1,4904.

Tečaj nafte je prav tako dosegel novi vrh in se trenutno giblje pri 75$ za sod kar je najvišji tečaj nafte letos.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce