Finančni trgi

Prispevki

Evropska obrestna mera in NFP v ZDA

Evropska obrestna mera in NFP v ZDA
July 02
11:15 2009

Delnice na Wall Streetu so včeraj na začetku tretjega kvartala zrasle, saj so dobri podatki o proizvodnji iz Kitajske, ZDA ter Evrope zopet spodbudili upe okrevanja svetovnega gospodarstva. Indeks Dow Jones je zrasel za 57,06 točk na 8.504,06 točk, kar je 0,68%.
Terminske pogodbe na ameriške indekse za danes nakazujejo odprtje pod včerajšnjimi zaključnimi tečaji.

Danes vsi vlagatelji pričakujejo podatek o spremembi zaposlenosti v nekmetijski dejavnosti v ZDA (Non Farm Payroles), kateri bo nakazal smer gibanja tako delniškim in valutnim trgom. Prav tako pa se danes sestane ECB, katera bo določila temeljno obrestno mero, ter vplivala na trge. Novica o obrestni meri pride ob 13:45, zaposlenost v ZDA pa ob 14:00, tako da lahko pričakujemo izredno veliko volatilnost na vseh trgih.

Na azijskih borzah so se delniški indeksi večinoma zaključili malce pod gladino, ker vlagatelji pričakujejo današnje novice o zaposlenosti v ZDA. Hongkonški indeks Hang Seng je padel za 1,09% ter končal pri 18.178,05 točkah.
V Tokiu pa je prav tako ponudba presegala povpraševanje, tako da je indeks Nikkei končal 0,64% pod gladino pri 9.876,15 točkah.

Evropske borze so se odprle pod gladino, vlagatelji pričakujejo sestanek evropske centralne banke in podatke iz ZDA. Trenutno stanje na borzah je sledeče;  FTSE  se giblje pri -0,79%, DAX je pri -1,64%, CAC pa se giblje pri -1,24%.

Evropska centralna banka bo danes obrestno mero najverjetneje zadržala pri 1%, ter ta mesec začela s kupovanjem za 60 milijard evrov pokritih obveznic, da bo spodbudila posojanje bank. Guverner ECB Trichet naj bi danes razkril nadaljne podrobnosti plana o odkupu obveznic, potem ko se člani sveta centralne banke niso zedinili o velikosti odkupov teh obveznic.

Tečaj Eur/Usd je po včerajšnjem vrhu pri 1.4198 zdrsnil in se trenutno še vedno giblje navzdol pri 1.4061 dolarja za evro, kjer naj bi se nahajalo kar nekaj naročil za prodajo. Naslednji podporni nivo čaka na Eur/Usd pri 1.4017 dolarja za evro.

Nafta nadaljuje svojo pot navzdol in se trenutno giblje pri 67,90 $ za sod. Danes je nafta prebila vrat tehnične strukture na 4 urnem časovnem razponu, ki se ji reče »glava in ramena«, tako da lahko danes pričakujemo padec vse do 66.50 $ za sod . Po vseh pravilih lahko čez 14 dni pričakujemo cenejše gorivo, če se seveda naša ljuba država ne bo odločila spremeniti trošarin.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce