Finančni trgi

Prispevki

Giganti, ki jih je kriza spremenila v »luserje«!

Giganti, ki jih je kriza spremenila v »luserje«!
May 10
11:53 2010

V enem izmed prejšnjih prispevkov smo objavili podjetja, ki imajo najvišje ovrednotene blagovne znamke. Sedaj pa vam predstavljamo 9 multinacionalnih podjetij, ki jih je kriza najbolj povozila in so v preteklem desetletju tudi največ izgubili.  

Pri tem je najbolj ironično to, da obstaja tudi podjetja, ki so se uvrstili na obe lestvici.

Cisco Systems

Izguba: $425 mrd

Najvišja tržna kapitalizacija: $557 mrd (marec 2000)

Nedavna tržna kapitalizacija: $132 mrd

Oznaka: CSCO

Cisco System je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Izdelki največjega proizvajalca omrežne opreme (usmerjevalniki, stikala, požarne pregrade, ...) že dobri dve desetletji v večji meri omogočajo delovanje svetovnega spleta in tudi večine privatnih globalnih in lokalnih omrežij. Cisco ima več kot 65 tisoč zaposlenih, kljub krizi pa je ustvaril letni prihodek  v višini 36 milijard dolarjev. Poleg Microsofta in Intela je bil Cisco eden od največjih zmagovalcev v poznih 90-ih. Medtem ko so bile te družbe zmagovalci na delniških trgih v času napihovanja tehnološkega balona, pa si tehnološke delnice niso nikoli pobrale po sesutju tehnološkega balona. Kriza jih je tako še bolj povozila, saj je ta ameriški gigant v tem desetletju izgubil kar 425 milijard dolarjev iz naslova tržne kapitalizacije.

GEGeneral Electric

Izguba: $423 mrd

Najvišja tržna kapitalizacija: $601mrd (avgust 2000)

Nedavna tržna kapitalizacija: $178 mrd

Oznaka: GE

General Electric, ki ga je Forbes umestil med največje družbe na svetu, je multinacionalno električno podjetje, ki ima prek 323 tisoč zaposlenih po vsem svetu.

Delnica GE je prav tako poletela v višave v času napihovanja tehnološkega balončka. Ko je Jeff Immelt prevzel družbo od Jacka Welch v letu 2001 in je podjetje izgubilo že 70%  svoje vrednosti, se je Welch širokoustil: »Vse se razvija zelo lepo« - smešna izjava, če upoštevamo, da je podjetje v 10 letih izgubilo več kot 420 milijard dolarjev svoje vrednosti.

  exxonExxon Mobil


Izguba:
$192 mrd

Najvišja tržna kapitalizacija: $509 mrd (december 2007)

Nedavna tržna kapitalizacija: $317 mrd

Oznaka: XOM

Največja ameriška naftna družba Exxon Mobil je v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležila za 16,4 milijarde dolarjev več prihodkov kot v enakem obdobju lani. Prihodki so dosegli 55,1 milijarde dolarjev, medtem ko so v omenjenem lanskem obdobju znašali 38,7 milijarde dolarjev. Dobiček teksaške družbe pa se je v omenjenem obdobju podvojil na 3,35 milijarde dolarjev oz. 95 centov na delnico. 

Exxon Mobil je bila najvrednejša ameriška družba v leta 2006. Ta gigant je zaradi krite izgubil slabih 200 milijard svoje vrednosti.

microsoftMicrosoft

Izguba: $390 mrd

Najvišja tržna kapitalizacija: $642mrd (september 2000)

Nedavna tržna kapitalizacija: $252 mrd

Oznaka: MSFT

Microsoft Corporation je ameriško računalniško podjetje s sedežem v Redmondu (Washington, ZDA), ki sta ga leta 1975 ustanovila Bill Gates in Paul Allen. Microsoft je največje softversko podjetje na svetu z 91.005 zaposlenimi. Microsoft še vedno ostaja druga največja ameriška družba po tržni kapitalizaciji (za Exxon Mobilu). Microsoft je padel podobno kot Intel in porabil več milijard dolarjev za nakup lastnih delnic. Microsoft je jeseni leta 2008 sporočil, da je porabil 115 milijard dolarjev v zadnjih petih letih za delniške nakupe in izplačila dividend. Kot lahko vidimo, je Microsoft beležil hud padec tržne kapitalizacije, saj je podjetje izgubilo slabih 400 milijard dolarjev.

 

Preostala podjetja preverite na blogu Finančni guru

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce