Finančni trgi

Prispevki

Guruji, ki mešajo finančno meglo

Guruji, ki mešajo finančno meglo
October 21
12:25 2009

V seriji zaporednih člankov bomo na portalu finančnitrgi.com predstavili različne finančne guruje, ki so ob navedenih dokazih mešali finančno meglo.

Strokovnjaki igrajo pomembno vlogo na vseh področjih družbe, od fitnesa do seksa pa vse do nepremičnin in financ. Pri slednjem pa so se napovedi nekaterih "strokovnjakov" ugreznili pod svojo lastno težo, saj bolj zgrešenih napovedi praktično ni bilo moč napovedati.

Ozirajoč se z večno optimističnim pogledom so naslednji "guruji" s svojimi napovedmi in nasveti spravili na kolena marsikatere vlagatelje, ki so napotkom zvesto sledili, in to znova in znova.

Finančna zvezdnica ali prodajalka prazne slame?

Na žalost (ali srečo) so v času največje krize različni guruji podajali dvoumne, dvomljive in popolnoma napačne nasvete, na račun katerih so morda celo bajno zaslužili. Kakorkoli že, na portalu vam predstavljamo zid sramu, na katerem so se znašli največji finančni guruji, ki so vlagateljim večkrat bolj ali manj metali pesek v oči.

Zid sramu: 7 najslabših finančnih gurujev

Jim Cramer

Gostobeseden in skorajda že smešno odbit gost Jim Craimer je v oddaji Mad Money na CNBC imel (pa čeprav zelo majhno) vlogo pri aktualnem finančnem zlomu delniškega trga. Že marca 2009 se je Jon Stewart v intervjuju močno lotil Craimerjevih optimističnih napovedi, ki so bile glede na resnost krize začinjene s preveliko mero šal in hilaričnih vložkov.

Stewart je tako Craimerjeve nasvete glede potencialno donosnih naložb kritično in hudomušno napadel. Po njegovem mnenju so bili napotki Craimerja, da naj Američani vlagajo pokojninske prihranke (prihranki iz ameriškega pokojninskega sistema 401k) v varna in zrela podjetja kot je to na primer največja ameriška zavarovalnica AIG ali vse bolj prodoren finančni konglomerat Bear Stearns, zavajajoča, saj se je takrat dobro vedelo, da imajo omenjena podjetja resne finančne težave, ki se bolj ali manj bojujejo za obstoj na trgu.

Craimer se je na očitke Stewarta zagovarjal s tezo, da so mu člani uprave in odgovorni v podjetju AIG in Bear Stearns lagali, Stewart pa je kmalu zatem na domnevno nedolžnost Craimerja izvedel kontranapad in Craimerja obtožil neodgovornega ravnanja, saj je te laži prodajal kot trdne investicijske dokaze, ki bodo po okrevanju ameriškega gospodarstva nesli zlata jajca.
jim_craimer

Jim Craimer, legendarni vizionar ali "nategovalec"?

Sicer si lahko celotni spopad med Cramerjem in Stewartom ogledate v trilogiji na tej povezavi.

V enem izmed naslednjih člankov pa se bomo lotili svetovno poznanih imen kot so Bernard Madoff, Donald Trump, Suze Orman, Robert Kiyosaki in drugi.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce