Finančni trgi

Prispevki

Kaj je pomembnejše – kdaj kupiti ali kdaj prodati?

Kaj je pomembnejše – kdaj kupiti ali kdaj prodati?
March 11
11:48 2014

Čeprav je odgovor na to vprašanje vse prej kot enostaven, poglejmo najprej zanimiv primer, ki nam na to vprašanje poda čisto drugačen pogled.

Vas zanima, kaj se je zgodilo z borznimi investicijami, ki so jih vlagatelji kupili tik pred borznimi zlomi v Ameriki, torej v najslabšem možnem času?

Verjeli ali ne, na dolgi rok so bili donosi še vedno pozitivni, kljub dejstvu, da se je nakup zgodil na samem vrhu borznega cikla. Te investicije tako v zadnjih 40 letih kljub vsej borzni turbulenci in najslabšem možnem času za investiranje danes izkazujejo zajeten kup dobička.

mkt-timer

Vir: A wealth of common sense, 2014

Kako je to sploh možno?

Najprej naj poudarimo, da gre pri zgornji tabeli za teoretičen primer, ki se v praksi v večini primerov izjalovi zaradi različnih dejavnikov.

Gledano iz psihološkega vidika je namreč skoraj nemogoče preživeti 50- ali več odstotne padce na trgih, saj strah pred nadaljnimi izgubami sili vlagatelje k čimprejšnji prodaji.

Rast delniških trgov: Še tri leta ali tri mesece

Res so redki tisti, ki držijo svojo investicijo po takšnih padcih, sploh pa v teh časih, ko so informacije dostopne v vsakem hipu in ko mediji poročajo ob vsakem odstotku premika.

Obstaja pa tudi drugi razlog, ki ne govori ravno v prid kupovanju na vrhu borznega cikla. Zgornjo dejstvo, ki je bolj izjema kot pravilo, velja predvsem za ameriške borze, ki so se po vsaki krizi obrnile navzgor in vsakič znova dosegle ravni izpred krize, medtem ko številne druge krize niso imele podobno krivuljo okrevanja.

Naj naštejemo le nekaj primerov kriz, ki se še danes niso vrnile na ravni izpred krize – Japonska, Grčija, Rusija, Argentina, Islandija, Ciper, Italija, Španija, Portugalska itd. V teh primerih ne bi mogli ravno izpostavljati donosov, ker jih še vedno tudi danes ni na vidiku.

Toda to vseeno ne spremeni dejstva …

… da je za vlagatelje precej bolj nevarnejše prodajanje na poti k dnu kot pa kupovanje na borznih vrhovih (čeprav seveda ne eno ne drugo ni priporočljivo).

Zakaj?

Prvič zato, ker z nakupom nikoli ne realiziraš borznega posla, ampak to vedno narediš le s prodajo na koncu. Do takrat pa je vsaka izguba ali dobiček navideznega značaja. Morda se sliši klišejsko, vendar drži kot pribito.

In drugič – ker so na borzi bolj kot dobički neizbežne predvsem izgube. Prav pri izgubah pa je (še bolj kot pri dobičkih) potrebno ohraniti trezno glavo, pri čemer je pomembna vsaka poteza, ki jo vlagatelj v posameznem trenutku naredi. Manj ko je vpletenih čustev, manj je panike, manj stresa in manj izgub.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles