Finančni trgi

Prispevki

Kako podcenjeni so trgi v razvoju?

Kako podcenjeni so trgi v razvoju?
March 03
09:54 2014

Razviti trgi so že zadnjih pet let v močnem bikovskem trendu in o tem smo na portalu že večkrat pisali.

Prav zaradi intenzivnosti in obdobja trajanje tega bikovskega trenda mnogi vlagatelji razvite trge obravnavajo iz precenjenega vidika, zato znotraj tega iščejo aktualne podcenjene naložbe.

Mnogi analitiki, strokovnjaki in navsezadnje prodajalci finančnih produktov s prstom vse bolj kažejo na trge v razvoju, ki naj bi dandanes za razliko od razvitih trgov ponujali številne naložbene priložnosti.

Spomnimo se, trgi v razvoju so bili po zares vroči v času okrevanja po krizi, ko so na primer nekatere države (Brazilija, Indonezija, Kitajska itd.) prinašale nadpovprečne letne donose (tudi do 50 odstotkov in več na leto).

Toda druga polovica leta 2012 in 2013 nista bila uspešna za te in sledila je streznitev in sesutje cen, zaradi česar naj bi trgi v razvoju danes postali dobra naložbena priložnost za dolgoročne investitorje.

Kako investirati v trge v razvoju?

Mnogi pri tem pa celo namigujejo, da nas v naslednjih letih čaka t.i. ponovitveni scenarij prejšnjega borznega desetletja. V obdobju med leti 2001 in 2010 so namreč trgi v razvoju po poku tehnološkega balončka v povprečju izkazovali več kot 15-odstoten letni donos, medtem ko je bil letni povprečni donos ameriških delnic manj kot 2-odstoten.

Kako 'poceni' so pravzaprav trgi v razvoju?

Pogled na razmerje med tržno vrednostjo delnic in njihovo knjigovodsko vrednostjo (P/B razmerje) nam lahko da okviren približek, ali so te delnice precenjene ali podcenjene.

Takrat, ko je P/B razmerje visoko, lahko rečemo, da so trgi precenjeni. Kot to dokazuje borzna zgodovina, sledijo nizki ali celo negativni donosi. V primeru nizkega P/B razmerja pa so trgi podcenjeni in posledično v prihodnjih letih sledijo višji donosi.

Trenutno stanje razvijajočih se trgov kaže na podcenjenost in dobro priložnost za dolgoročne investitorje iz fundamentalnega vidika, saj je P/B razmerje iz zgodovinskega vidika relativno nizko.

P/B razmerje delniških trgov držav v razvoju.

EmergingPB

Vir: The Wall Street Rant

Tako nizka vrednost (na prvem grafu) je do sedaj v borzni zgodovini skoraj vedno pomenila zelo dobre obete za donose v prihodnosti, kar je lepo razvidno tudi iz drugega grafa.

Donosnost delniških trgov v razvoju pri določenih začetnih vrednostih P/B razmerja.

Emerging-Returns

Vir: The Wall Street Rant

A seveda to ne pomeni, da se bo na borzah kaj takega zgodilo kar čez noč. Dejstvo je, da se trenutno razviti trgi še vedno močno nahajajo v nepopustljivem bikovskem trendu.

Toda ravno zaradi te neprestane rasti se je treba zavedati možnosti, da lahko pretirana evforija hitro podleže pod težo pretiranega optimizma. Ko optimizem skopni, vlagatelji še hitreje prepoznajo podcenjene naložbe in denar se lahko hitro preseli iz enega trga v drugega. In prav lahko se zgodi, da bodo naslednja 'tarča' prav trgi v razvoju.

Do takrat pa naj se vsak zaveda slovitega reka Maynarda Keynessa, ki je nekoč izjavil:

'Markets can stay irrational longer, than I can stay solvent!'
(o.a. 'Trgi so lahko iracionalni dlje časa, kot pa jaz ostanem solventen!')

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce