Finančni trgi

Prispevki

Katera banka je v Sloveniji najvarnejša?

Katera banka je v Sloveniji najvarnejša?
August 10
21:59 2014

Slovenske banke so v letu 2013 naredile ogromne izgube, kar 3,4 milijarde evrov. Kateri banki je najbolj vredno zaupati svoje prihranke?

Glavni razlog za izgube v bankah je bil slab kreditni portfelj: nekateri krediti, ki so jih banke dale podjetjem in gospodinjstvom, niso bili odplačani. To je seveda pustilo veliko luknjo v bilancah bank. Posledično so bile tri največje banke (NLB, NKBM in Abanka) dokapitalizirane, dve manjši (Factor banka in Probanka) pa poslani v likvidacijo.

Vprašanja varčevalcev

Reševanje slovenskega bančnega sistema je vrnilo določeno mero zaupanja v slovenske banke, vendar med varčevalci ostaja grenak priokus. Kaj če katera izmed bank, ki ni bila deležna pomoči, propade? Ali je bila ponujena pomoč trem največjim dovolj velika, da so zdaj zares varne?

Kaj je šlo narobe v slovenskih bankah?

V času gospodarske krize so slovenske banke naredile ogromne izgube, zaradi katerih so nekatere potrebovale dokapitalizacijo, dve sta pa bili celo poslani v likvidacijo.

Odziv regulatorja in vlade je po mnenju mnogih bil vsaj leto ali dve prepozen, kar je negativno vplivalo na celotno gospodarstvo.

Dojemamo državne dolgove kot osebno stisko?

Dokapitalizacije in prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank so rešile nekatere banke, vendar Banka Slovenije še vedno opozarja na preostala tveganja v bančnem sistemu.

Kateri banki lahko zaupamo?

Katera banka je torej varna in ji lahko zaupamo svoja težko privarčevana sredstva in ob tem mirno spimo? Katere so pa tiste banke, kjer so tveganja še vedno visoka in se jim je mogoče smiselno izogniti?

Da bi odgovorili na ta vprašanja, smo pripravili analizo varnosti slovenskih bank. Cilj te analize je prikazati trenutno stanje slovenskega bančnega sistema in pokazati na izbranih pomembnejših podatkih o poslovanju bank, katera je bolj varna in katera bolj tvegana.

Podobno analizo smo naredili že v preteklem letu, ko smo ugotovili, da so med najbolj tveganimi prav tiste banke, ki so bile v septembru 2013 poslane v likvidacijo ali pa so potrebovale dokapitalizacijo.

Z osvežitvijo in razširitvijo analize smo poskusili opozoriti na potencialna tveganja v slovenskem bančnem sistemu, pokazati, katere banke so še vedno tvegane in katere so trenutno najbolj varne.

Skozi analizo nameravamo predstaviti delovanje bank, od kod ustvarjajo dobiček in kako pride do izgub, kaj je vloga kapitala v bankah in zakaj je kapitalska ustreznost tako pomembna. Osredotočili smo se še na obrestne mere na depozite, zakaj so še pred enim letom bile visoke, zdaj so pa že zelo nizko in močno upadajo.

Avtor: Luka Gubo

Vir: Siol.net

About Author

Luka Gubo

Luka Gubo

je kvantitativni analitik pri podjetju Finančni Trgi d.o.o. in upravljavec sklada FT Quant, in ima dolgoletne izkušnje na področju razvoja kvantitativnih modelov in investicijskih strategij. Njegov fokus je implementacija ugotovitev priznanih svetovnih akademikov v prakso, kar pomeni razvoj investicijskih pristopov, ki imajo visoke tveganju prilagojene donose. Zagovarja popolno transparentnost delovanja in čim bolj sistematično odločanje v investicijskem procesu. Za slovenske medije je pogosto vir informacij ali v obliki posvetov ali pisanja prispevkov in kolumn. Njegovi prispevki in komentarji so bili objavljeni v vseh večjih slovenskih medijih (Planet Siol.net, 24ur.com, Delo, Dnevnik, Finance, RTV Slo, Radio Slovenija, Val202, idr.)

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce