Finančni trgi

Prispevki

V Venezueli najcenejši, pri nas pa med najdražjimi

V Venezueli najcenejši, pri nas pa med najdražjimi
June 17
06:01 2014

Ko se boste naslednjič pritoževali nad ceno bencina, ne pozabite, da je vse relativno.

Tako bi vas poln tank goriva v najnovejšem Volswagnu Golf v Sloveniji stal dobrih 70 evrov, na Norveškem pa kar več kot 120 evrov - a kljub temu bi glede na plačo oz. življenski standard po žepu cena goriva bolj udarila tistega, ki bi polnil gorivo v Sloveniji kot tistega na Norveškem.

Pri vsem skupaj naj poudarimo, da povprečni dnevni prihodki na prebivalca v Sloveniji znašajo približno 50 evrov. Glede na trenutne cene bencina to pomeni, da je v Sloveniji potrebno za liter goriva odšteti približno 3% povprečnih dnevnih prihodkov, kar je 3-krat več kot denimo na Norveškem oz. skoraj 30-krat več kot v Venezueli.

Tankajte kar na Hrvaškem

V spodnjem prispevku vam bomo prikazali nekaj primerov največjih ekstremov med cenami bencina po svetu, podatki pa bodo zajemali tudi odstotek povprečnega dnevnega prihodka, ki je potreben za nakup enega litra goriva.

Norveška

Cena za liter 100-oktanskega goriva: 1,9 evra

Norveška ima najdražji bencin na svetu, kar je precej presenetljivo, saj so največji proizvajalci nafte in zemeljskega plina v Evropi (neupoštevajoč Rusijo) in veljajo za enega izmed pomembnejših svetovnih proizvajalcev.

Kljub visokim cenam goriva pa cene bencina za Norvežane relativno ne predstavljajo velikega stroška. Povprečni dnevni prihodek znaša namreč kar 200 evrov, kar pomeni, da je potrebno za liter goriva odšteti komaj 0,95% povprečnih dnevnih prihodkov.

Hong Kong

Cena za liter 100-oktanskega goriva: 1,60 evra

Najdražje gorivo med državami v Aziji imajo ravno v Hong Kongu. Hong Kong je sicer že od leta 1997 uradno del Kitajske, a ima kljub temu poseben status, lastno ustavo in svojo politično strukturo. Hkrati pa to pomeni , da morajo prebivalci Hong Konga za liter goriva plačati 76 odstotkov več kot njihovi sosedi Kitajci.

Kljub višjim cenam pa je povprečni dnevni dohodek v Honkongu z 80,5 evra mnogo višji kot je dnevni prihodek na Kitajskem - tako morajo prebivalci Hong Konga za liter bencina odšteti samo 1,92% povprečnih dnevnih prihodkov, kar je relativno gledano seveda zelo malo.

Brazilija

Cena za liter 100-oktanskega goriva: 1,04 evra

Brazija je ena od držav z največ naravnimi viri na svetu, vključno s precejšnjimi zalogami nafte. Brazilija je vodilna v svetu po proizodnji biogoriv in ima najvišjo stopnjo uporabe etanola kot pogonskega goriva na svetu.Toda kljub temu imajo Brazilci najdražje bencinsko gorivo na ameriškem kontinentu.

Cena litra bencina je sedaj nad svetovnim povprečjem in je najbolj po žepu precej udarila predvsem tiste, ki z  dnevnim prihodkom 22 evrov na prebivalca ne sodijo med najbogatejše ljudi. Delež  v povprečnih dnevnih prihodkih za nakup enega litra goriva je v Braziliji namreč kar 5-krat višji kot na Norveškem. saj ta znaša kar 4,74%.

Nova Zelandija

Cena za liter 100-oktanskega goriva: 1,35 evra

Najdražje gorivo v Oceaniji tankajo v Novi Zelandiji, na drugi strani pa je cena za liter nižja kot v Sloveniji. Ker ima povprečni Novozelandec kar 87,5 evrov dnevnih prihodkov, porabi za nakup enega litra goriva zgolj 1,5% dnevnih prihodkov.

Južna Afrika

Cena za liter 100-oktanskega goriva: 0,96 evra

Največ v Afriki za gorivo plačujejo Južnoafričani, kjer povprečni dnevni prihodki na prebivalca znašajo približno  13 evrov. Nakup enega litra goriva je zanje relativno visok strošek, saj morajo odšeti kar 7,4% svojih dnevnih prihodkov.

ZDA

Cena za liter 100-oktanskega goriva: 0,72 evra

Prav ste prebrali, v ZDA so cene bencina skoraj enkrat cenejše kot v Sloveniji in celo nižje tudi od tistih na Kitajskem. V zadnjem četrtletju so v luči bližajočih se predsedniških volitev cene goriva padle za kar 11%. Povprečni Američan se tako nad cenami goriva nima kaj pritoževati, saj s povprečnim dnevnim prihodkom v višini  110 evrov za liter goriva porabi le zgolj 0,65% svojih dnevnih prihodkov.

Združeni arabski emirati

Cena za liter 100-oktanskega goriva: 0,34 evra

Da imajo v Združenih arabskih emiratih nizke cene bencina, ne more biti posebno presenečenje, saj gre za eno izmed držav, ki je na svetu najbolj bogata s črnim zlatom. Ker so s povprečnim dnevnim prihodkom na prebivalca v višini 153 evrov v samem svetovnem vrhu, morajo za liter goriva odšteti zanemarljivih 0,22 odstotka povprečnih dnevnih prihodkov.

Venezuela

Cena za liter 100-oktanskega goriva: 0,0077 evra

Ne, to ni tiskarska napaka. Liter goriva v Venezueli stane samo 0,77 centa, pri tem pa seveda ne gre za realno tržno ceno, saj je gorivo s strani države močno subvencionirano. Predsednik Hugo Chavez je že večkrat pozval k zmanjšanju porabe goriva, a je ob tako nizkih cenah to prej kot ne iluzionarno pričakovanje. Subvencije na gorivo so v državi že nekaj desetletna praksa, dogodki iz leta 1989, ko so v državi zaradi nameravanih znižanj subvecij za gorivo izbruhnili nemiri, v katerih je umrlo na stotine ljudi, pa pričajo o tem, da je ta tema v Venzueli zelo občutljiva.

Kljub temu, da povprečni dnevni prihodki na prebivalca v Venezueli znašajo nizkih 24 evrov, pa je nakup enega litra bencina za povprečnega državljana le 0,1% celotnih dnevnih prihodkov.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce