Finančni trgi

Prispevki

Tudi s pakiranjem kovčkov se da obogateti …

Tudi s pakiranjem kovčkov se da obogateti …
November 21
10:59 2013

Zakonca Wheeler nimata le nosa za potepanja po svetu, ampak tudi za posel. Iz pustolovščine sta ustvarila uspešno podjetje Lonely Planet in sanjski vir zaslužka.

Zgodba o uspehu Lonely Planeta se je začela na kopnem: zakonca Maureen in Tony Wheeler sta v sedemdesetih letih iz Londona prišla prav do Avstralije, pri čemer sta si pomagala z vsemi prevoznimi sredstvi - od avtobusa do rikše, na letalo pa nista stopila. Pred 37 leti, ko sta bila še v zgodnjih 20 letih, sta se kot mladoporočenca odločila, da spakirata kovčke in s kombijem odrineta prek Evrope v Azijo do Avstralije.

Za potovanje sta si vzela celo leto časa, saj naj bi se potem ustalila in poiskala resno službo. Ko sta prispela v Avstralijo, sta bila brez prebite pare. No, imela sta natanko 27 centov in kamero, ki sta jo morala kmalu zastaviti za denar.

Banke ne posojajo denarja? Nekatere to ni ustavilo ...

Zamisel se jima je kmalu porodila ...

Potovati, raziskovati svet in iskati ugodne hotele, hrano, prevoze in vse to dokumentirati v popotniških vodnikih je služba, ki bi se na lestvici sanjskih služb uvrstila precej visoko.

Takšno službo ima danes okrog 300 izkušenih avtorjev, ki za avstralsko založniško hišo Lonely Planet raziskujejo svet, pišejo vodnike in snemajo dokumentarce.

Sicer ima družba sedež v Avstraliji, podružnice pa še v ZDA in Veliki Britaniji. Ustanovitelja Tony in Maureen Wheeler sta jeseni 2007 prodala 75 odstotkov družbe britanskemu koncernu BBC Worldwide in po poročanju nekaterih medijev iztržila sto milijonov evrov. Preostalih 25 odstotkov še vedno trdno držita v rokah.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce